Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Càritas Barcelona) “Per iniciativa de Càritas i amb el suport dels bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense, el CECAS va tenir sempre en l’escolta el seu valor més essencial”. La fundadora i actual vicepresidenta del Centre Català de Solidaritat (CECAS) Pilar Malla ha valorat així els orígens d'aquesta entitat dedicada a les persones amb problemes de drogodependència i d'exclusió. N'ha parlat aquest dimecres en una jornada acadèmica dedicada als 25 anys d'aquesta fundació, que ha tingut lloc a l’auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

L’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha definit el CECAS com un oasi a la ciutat: “Mirant des del Tibidabo la ciutat de Barcelona, es poden veure molts oasis, llocs de vida i esperança, com són la mateixa universitat, l’ajuntament... i també el CECAS i Càritas, i altres llocs on es treballa pels exclosos”. La resta de representats de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i del Consorci de Serveis Socials han agraït la tasca de CECAS al llarg d’aquests anys. Al llarg del matí, diferents professionals i testimonis han participat d’aquesta jornada per commemorar aquests 25 anys.

La directora de CECAS, Cèlia Palacín, ha posat de manifest que “el futur del CECAS passa per l’escolta de les persones que atenem per tal d’adaptar els projectes a les seves necessitats”. La missió del CECAS és generar espais per atendre, acompanyar i tractar educativa i terapèuticament persones amb problemes addictius, amb especial sensibilitat per aquelles que es troben en situacions de marginació o pocs recursos i que no se’n sortirien fàcilment, amb la màxima qualitat de mitjans humans tècnics i econòmics, per ajudar-los a millorar la seva qualitat de vida, autonomia i benestar tenint en compte la seva realitat, potencialitats i capacitats.

1.030 atesos

Durant el 2014, es van atendre un total de 1.030 persones, en la seva majoria homes de 31 a 40 i en situació d’atur. Un 40% dels casos tenen una drogodependència vinculada a l’alcohol, i en segon terme un 35% amb la cocaïna. Normalment, els casos tenen dependència amb més d’una substància. Amb la voluntat de cobrir tot el territori català, el CECAS disposa de centres d’atenció a Barcelona, Tarragona i Lleida. I centres d’informació a les diferents Càritas Diocesanes de Catalunya. Forma part de la Xarxa de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya i del Pla de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i és membre de la Coordinadora Catalana de Fundacions i de la Confederación de Entidades para la Atención a las Drogas.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.