Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) Una quarantena de preveres d'arreu del bisbat d'Urgell van participar dilluns a la tercera de les Jornades de Formació Permanent anuals per a tots els preveres. Aquesta darrera trobada del curs 2015-16, va tenir lloc a la seu de la Fundació Fiella de Tremp i l'arquebisbe Joan-Enric Vives la va presidir. El ponent de les jornades, el bisbe de la diòcesis de Guadix Ginés García Beltrán, va parlar sobre 'L’acompanyament de les famílies en la vida de l’Església. La pastoral de les famílies a la llum del Motu proprio “Mitis Iudex Dominus Iesus” i de l’Exhortació apostòlica Amoris Laetitia'.

A la primera part de la seva intervenció, García Beltrán va presentar, a partir de l'anàlisi de la realitat actual de la família en el context de l’ambient sinodal sobre el matrimoni i la família, els principals ensenyaments de la nova exhortació apostòlica Amoris Laetitia, centrant-se, sobretot, en els seus capítols segon i quart.

A partir de vivències concretes, el bisbe va presentar la realitat de les famílies d’avui i els desafiaments que la institució familiar presenta a l’Església, especialment pel que fa a les situacions complicades familiars. En aquest context, Ginés va insistir en com tot fracàs matrimonial comporta una gran pobresa humana i espiritual, amb patiment i angoixes, que l’Església ha de poder acollir sempre amb pastoralitat i capacitat d’escolta atenta i amatent, oferint, si és el cas, la possibilitat i el dret que tota persona té que s’analitzi la veritat sobre el seu matrimoni i la seva possible nul·litat, sempre amb certesa moral i respectant el favor del dret del que sempre gaudeix el matrimoni.

També va subratllar la necessitat de preparar millor els nuvis que desitgen contraure matrimoni canònic i no només en el moment de la preparació immediata a les seves noces sinó en els primers anys de matrimoni. Va destacar la necessitat d’una major integració entre les estructures canòniques dels tribunals diocesans i la pastoral familiar ja que, segons el bisbe, cal que hi hagi persones preparades per a poder acollir els matrimonis i donar una resposta a les seves necessitats.

A la segona part de la jornada, García Beltrán va presentar les novetats més importants del Motu Proprio Mitis Iudex Dominus Iesus com són el paper del bisbe en tota causa matrimonial com a Jutge nat de la dòcesi; la possibilitat de designar un jutge únic sacerdot; la participació dels laics en l’ofici judicial en determinades circumstàncies; el procés breu en determinats casos; i, sobretot, en la tasca que tot sacerdot i prevere té en la investigació prejudicial o pastoral que ha de dur a terme per a ser capaç de detectar i ajudar aquells matrimonis que passen per dificultats o que volen examinar la validesa del seu matrimoni.

Després d’un diàleg amb el ponent per part dels sacerdots participants, la jornada es va cloure amb un dinar de germanor.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.