Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Fundació Pere Tarrés) La Fundació Pere Tarrés ha presentat aquest dimecres al matí la campanya Ajuda’ls a créixer - Cap infant sense colònies que té com a finalitat becar les activitats d’estiu d’infants de famílies en situació de vulnerabilitat social. A Catalunya, un de cada quatre infants viu per sota del llindar de pobresa, i les activitats de lleure són una de les primeres activitats que les famílies amb menys recursos no es poden permetre. Així ho demostren les xifres que la Fundació Pere Tarrés ha presentat aquest matí, on el 55% de les famílies que van rebre una beca per a les colònies o casals d’estiu durant l’estiu passat disposen d’una renda inferior a 3.900€ anuals per cada membre de la llar.

Garantir l’accés al lleure d’aquests infants i joves però també “que puguin créixer en un entorn tranquil, estructurat, que pugui garantir el seu desenvolupament com a persona a l’hora que es relaciona amb altres infants de la mateixa edat i amb monitors que cuiden d’ell o ella” és el que la Fundació Pere Tarrés vol aconseguir amb aquesta campanya, destaca Gemma Balaguer, cap de Programes socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés. I és que, tal i com ha recordat Gemma Balaguer, “a l’estiu la xarxa que protegeix a aquests infants durant el curs disminueix i la seva situació s’agreuja: els infants estan més temps a casa o sols i es produeixen canvis en la relació amb els referents i laxitud en els hàbits, les normes, etc.”

La recuperació econòmica no arriba a totes les famílies

Tot i què les dades macroeconòmiques indiquen una millora de l’economia, aquesta encara no s’ha traslladat a les famílies que pitjor ho estan passant. Així, segons les dades socioeconòmiques de les famílies que van demanar ajuts a la Fundació Pere Tarrés durant el 2015, el 55% de les famílies d’aquests nens compten amb menys de 3.900€ a l’any per cada membre de la llar, el 18% tenen entre 3.908€ i 6.141€ a l’any, i el 17% més de 6.141€/any. Un 8% de les famílies no tenen cap ingrés. D’altra banda, el 48% dels infants becats procedien de la comarca del Barcelonès, el 20% del Vallès Occidental i el 8% del Tarragonès.

Per afavorir que el major nombre d’infants i joves puguin anar de colònies o a un casal d’estiu, la Fundació Pere Tarrés posa en marxa la campanya 'Ajuda’ls a créixer - Cap infant sense colònies' per becar aquestes activitats. Enguany, la Fundació preveu becar uns 4.100 infants per un import de 985.000€, el que suposa un 10% més d’infants becats que l’any anterior. En els darrers sis anys, la Fundació Pere Tarrés ha vist com les sol·licituds de beques per a aquestes activitats han augmentat un 344%. El secretari tècnic del MCECC de la Fundació Pere Tarrés, Albert Riu, ha remarcat que “és important que els infants puguin gaudir de l’experiència d’anar de colònies o a un casal d’estiu, independentment de la situació de les seves famílies. I des de la Fundació Pere Tarrés volem sensibilitzar a la societat de la importància de les activitats d’estiu, mobilitzar recursos i destinar-los finalment a la realització d’aquestes activitats”. I precisament Albert Riu ha posat en valor el treball en xarxa que es fa amb altres entitats com parròquies, serveis socials, escoles, Càritas i els mateixos centres oberts i centres d’esplai per “anar de la mà de la realitat”.

L’Informe d‘avaluació de activitats d’estiu 2015 realitzat per l’equip de monitors de les activitats 2015 destaca la necessitat de treballar aspectes com la iniciativa, la tolerància a la frustració, la relació amb el grup i amb els monitors i el respecte. Justament una de les dades més valorades de les activitats d’estiu és la relació amb al grup amb un 75% dels infants que els agrada relacionar-se amb la resta de companys “sovint o molt sovint”. Els monitors, ha afegit Albert Riu “també destaquen que les habilitats que més han treballat en els casos més conflictius han estat la gestió de conflictes, la tolerància a la frustració i el respecte a la autoritat”.

Per la seva part, el responsable del Centre d’Esplai 'El Bon Recer' situat a Barcelona que és un centre federat al MCECC de la Fundació Pere Tarrés, Eduard Bauló, ha destacat la importància que tenen els centres d’esplai per al desenvolupament dels infants. Els infants del Centre d’Esplai el 'El Bon Recer' seran alguns dels beneficiaris de les beques d’estiu.

Una responsabilitat de tota la societat

Durant la presentació, el secretari tècnic del MCECC, Albert Riu, ha demanat la implicació i la col·laboració de tota la societat en la campanya Ajuda’ls a créixer – Cap infant sense colònies ja sigui a través de les donacions de particulars, de les administracions públiques o d’empreses i ha recordat que “la trajectòria i experiència de la Fundació Pere Tarrés ens avala com un instrument eficaç i rigorós de la societat civil per assignar aquests recursos”. L’assignació de beques per colònies i casals és un procediment molt rigorós i exhaustiu que examina la situació socioeconòmica de cada nen i nena per assignar-li l’ajut i l’activitat socioeducativa més adient i que té en compte el treball en xarxa amb altres entitats, administracions públiques i serveis socials. A més, com ha recordat Albert Riu, “els beneficiaris directes són els infants que reben les beques però indirectament també se’n beneficien les seves famílies”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.