Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Ricard Lobo) Quan un personatge com Josep Maria Puigjaner ens deixa, som molts els qui tenim la consciència que la nostra societat perd no només un referent cívic valuós, sinó també un exponent destacat de la nostra cultura amb projecció més enllà dels nostres límits territorials.

Puigjaner, entre molts d'altres escriptors catalans, és d'aquells literats, i divulgadors que en un país de dimensions més amplies ben segur que hagués tingut un reconeixement més gran.

Si afegim la dimensió religiosa de la seva persona viscuda fondament en la seva intimitat i en la seva actuació, bé podem dir que la seva desaparició deixa un buit i molts ciutadans ben segur el trobaran a faltar.

La seva capacitat de comunicació i la solidesa intel·lectual es posen de manifest, entre d'altres, en obres com Contra la crueltat del món, Vuit humanistes en combat, Nosaltres no ens donem per vençuts, Proses per la llibertat de la nació, Estimada Pàtria. Tenim el deure de sobreviure, Lletres apassionades a l'hora de l'alba. I darrerament, i més enllà de les nostres fronteres, l'edició a França d'una de les seves especialitats amb el llibre En avant et vers le haut. La vie, l'oeuvre et la pensée de Pierre Teilhard de Chardin en 9 tableaux. Com el títol demostra, Puigjaner era un especialista d'aquest famós antropòleg que va fer molt d'impacte en el món intel·lectual francès i europeu del segle passat.

Josep Maria Puigjaner bé pot ser considerat com un dels intel·lectuals catalans amb més sentit de la responsabilitat cívica i política com a escriptor. Puigjaner, en el seu dia a dia, tenia la preocupació pel futur de Catalunya i per fer realitat l'assoliment de tot allò que la seva condició de nació requereix per esdevenir un Estat sobirà.

Ricard Lobo és escriptor i membre del Club d'Opinió Arnau de Vilanova

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.