Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri-CR) El Jubileu és un esdeveniment espiritual que ens ha de posar davant de les contradiccions, la violència i les exclusions d'aquest món. Aquest és el relat sobre el Jubileu de la Misericòrdia que va fer aquest dijous el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull en un acte de la Fundació Claret a Barcelona. "Tot Jubileu té un sentit espiritual. No és fer gestos o esdeveniments que cridin l'atenció. El Jubileu ha de ser interior, molt més profund que passar per una Porta Santa".

Taltavull va emmarcar el sentit d'aquest Jubileu dins de textos cabdals del papa Francesc com l'Evangelii Gaudium i la Butlla de convocatòria d'aquest Any Sant. El nucli és que ha de ser un esdeveniment que passi pel cor. Que la misericòrdia sigui el que deia Sant Agustí, "carregar en el teu cor un tros de la misèria dels altres". I això passa per "posar el cor en el que fas" i que "quan donis pa, això t'ha de compadir del qui passa fam".

L'Any Jubilar també ha de marcar un canvi de registre en la vida eclesial als 50 anys del Vaticà II. Per això Francesc en la Butlla recorda una cita de Joan XXIII en l'obertura del Concili, on parlava d'una "església que prefereix usar la medicina de la misericòrdia i no empunyar les armes de la severitat". Taltavull va remarcar que "el pas de superar la severitat i posar la misericòrdia en el centre és que ha de distingir aquest Any Jubilar".

També en la línia de l'Evangelii Gaudium, demana un canvi d'actitud. "Els qui estaven exclosos de la societat civil i religiosa de l'època, Jesús no esperava que vinguessin; Jesús hi va". El bon samarità, com va dir el papa en l'obertura del Jubileu, ha de ser el referent.

És un any que també s'ha de viure en el context "d'un món marcat per l'exclusió i la violència". Crisis com la dels refugiats o convertir el mediterrani en un cementeri ens posa davant del mirall: "Fem aquesta 'comèdia' d'acollir refugiats però alhora els hi venem les armes. És una contradicció. Hem d'acollir aquestes persones però han de fugir precisament pel que nosaltres els hi hem enviat". També hi ha sobre la taula el repte del canvi climàtic. Però en cimeres com la que es fa ara a París això s'afronta dient que "si moren set milions de persones, ara cal posar-se d'acord perquè només siguin dos milions". "Aquest és el món que vivim".

El bisbe Taltavull va remarca que, com diu la Butlla de convocatòria de l'any Jubilar, "l'important és posar la mirada fixa en Jesús i en el seu rostre de misericòrdia. Això és el que el papa ens demana, un canvi profund interior".

Després de l'obertura a Roma del dia de la Immaculada Concepció, aquest diumenge les diocesis catalanes també celebren l'obertura de la Porta Santa dels centres de pelegrinatge Jubilars.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.