Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) Ja s'acaba. Queda una mica més d'una dècada i aviat es començarà a veure com les torres centrals del temple sobrepassen en alçada els vuit campanars que fins ara han marcat el perfil de la basílica i de la ciutat.

Coincidint amb la jornada de portes obertes d'aquest cap de setmana, aquest dimecres s'ha presentat l'estat de les obres del temple, que manté la seva previsió de finalitzar-se el 2026. La principal novetat visible és la nova sala on s'ha fet la presentació. És el nou espai que queda just damunt del creuer del temple, a 76 metres d'altura. A sobre s'hi aixecarà la torre més alta, la de Jesús, que culminarà el temple amb una creu brillant a 172 metres d'altura. A tocar el cel, just uns metres per sota de la muntanya de Montjuïc, com va preveure Antoni Gaudí.

L'arquitecte director de les obres, Jordi Faulí, ha explicat que no és un espai projectat per directament per Gaudí, que va deixar obert l'ús d'aquest buit entre el sostre del creuer i la base de la torre. Amb unes grades i una obertura central, serà un espai de pas cap a l'ascensor de la torre central però alhora s'hi podran celebrar actes. La seva habilitació definitiva s'enllestirà quan s'hagin acabat les obres de les torres.

Des del punt de vista arquitectònic, la sala del creuer també té una doble finalitat. D'una banda rep la llum exterior i la conduiex a l'interior de la basílica a través de les 25 lluernes que hi ha al creuer. Alhora, és espai per on continuen pujant les quatre columnes centrals de pòrfir que hi ha al centre de la basílica i que són la base de la torre central.

Vermell i blau

"Ara comença la construcció de la torre central". Així ho ha anunciat Faulí una vegada s'ha finalitzat la base de les quatre torres dels evangelistes.

Des de l'exterior ara només es veuen els vuit campanars de les façanes laterals, però com va preveure Gaudí el temple tindrà divuit torres. Com es veu en la recreació virtual, falten les quatre torres de la façana principal (les darreres que es construiran) que completen el conjunt dels dotze apòstols. Per sobre, al centre de la basílica, s'aixecaran quatre torres més, les dels evangelistes; a l'absis i amb una alçada semblant, la de la Mare de Déu; i la central de Jesús, que serà la més alta.

La torre Jesucrist tindrà continuïtat amb les columnes centrals de la basílica. Tot i que serà d'una pedra semblant a la de la resta del temple, s'hi incorporaran unes vetes verticals de pòrfir en continuïtat amb el material de les quatre columnes centrals de la basílica. Com ha explicat Faulí, l'elecció d'aquesta pedra respon "a la representació de Jesucrist, del martiri" per la noblesa i duresa del material, i pel color vermell de pedra. La presència del vermell en la torre de Jesuscrist contrastarà després amb els tons blaus que s'incorporaran a la torre de la Mare de Déu, representant la puresa.

El conjunt de les torres centrals és el que es començarà a veure aviat des del carrer, una vegada s'ha finalitzat la base. Les bastides que tapen aquesta part es desmuntaran durant el 2016 mentre es comencen a construir els mòduls que formaran les torres centrals. En la jornada de portes obertes, ja es podrà veure algun d'aquest mòduls finalitzats. I d'aquí a poc més d'un any, ja es podrà veure com puguen les torres quan es vagin muntant els mòduls i l'estructura vagi guanyant alçada. Es preveu que el 2020 les torres centrals ja sobrepassaran els campanars actuals.

Així com les torres actuals estan culminades amb evocacions als signes apostòlics (el bàcul i la mitra), les torres dels evangelistes tindran els quatre símbols del tetramorf corresponent als quatre evangelistes: l'àngel, el lleó, el bou, i l'àliga. Tots quatre alats. Dins la base de les torres, als costats del presbiteri, hi ha les escales i l'ascensor que permetran accedir a la sala del creuer, i des d'allà, a la torre central.

Recta final

Mentre s'enllesteixen les torres, en pocs mesos estaran finalitzades altres obres del temple. El pòrtic superior de la façana de la Passió ja està pràcticament finalitzat. També es col·locarà la porta que falta a la façana del Naixement. I, a l'interior de la basílica, s'estan finalitzant les baranes del cor i els finestrals superiors.

L'obra més important dels darrers anys que ja està culminada és la construcció de la sagristia situada a ponent. L'estructura de l'edifici ja és visible des del carrer. El 8 de novembre, coincidint amb la celebració dels cinc anys de la consagració de la Basílica, la planta baixa del nou edifici ja s'utilitzarà com a sagristia.

Temàtica
Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.