Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Abadia de Montserrat) Aquest divendres s'inagura l'exposició antològica dedicada a Ramon Calsina, que es podrà veure a la Sala Daura del Museu de Montserrat fins el 8 de novembre. Porta per títol Remembrança, i s’ha fet en col·laboració amb la Fundació Ramon Calsina. A l’acte està prevista la intervenció de Ramon Calsina Garcés, fill de l’artista i representant de la Fundació Ramon Calsina; del pare Josep de C. Laplana, director del Museu de Montserrat; i del pare abat Josep M. Soler.

L’exposició Remembrança, de Ramon Calsina (1901-1992), és una revisió molt completa amb gairebé un centenar de peces de l’artista, que abasten tots els gèneres i èpoques del pintor. La seva primera exposició individual va ser l’any 1934 a la Sala Parés. Va fer decorats i cartells per a obres de teatre, i també va exercir de professor a l’Escola de Belles Arts. Amb l’esclat de la Guerra Civil va passar a França per tornar poc després a un llarg exili interior. Poc reconegut en vida, Calsina destaca per la seva pintura del quotidià, pròxima, però alhora fantasiosa i molt connectada amb el món literari. Sota una aparença de duresa i de sàtira, hi ha tendresa i amor; i, més encara, el desig de trobar respostes transcendents.

Ramon Calsina gairebé no es va moure mai de Catalunya, llevat d’una estada a París. Va fer una cinquantena d’exposicions, la gran majoria d’elles a Barcelona, però, tot i així, la seva presència mediàtica va ser més aviat discreta. L’obra de Calsina sorprèn per la seva gran diversitat i imaginació, i per la seva força. El títol Remembrança fa referència a un quadre que evoca les llargues estades que el petit Calsina passava a casa dels avis. L’àvia, el nen i el perfil de Montserrat són presents amb generositat en la seva obra.

Remembrança es pot veure a la Sala Daura fins el 8 de novembre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.