Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Càritas Terrassa) Aquest dimecres ha tingut lloc, a la seu de Càritas Diocesana de Terrassa, a la ciutat de Sabadell, la presentació de la Memòria 2014. L’acte ha estat presidit pel bisbe Josep Àngel Meneses, bisbe de Terrassa, i han intervingut també Salvador Obiols, director general de Càritas Diocesana, i Pilar Taché, secretària general i cap d’Acció Social.

La roda de premsa s’ha iniciat amb la intervenció de la secretària general i cap d’Acció Social, Pilar Taché, que ha explicat que al 2014 es van atendre 77.726 persones a la diòcesi de Terrassa, que comprèn el Vallès Occidental i el Vallès Oriental, cosa que suposa un 11,10% d’augment respecte el 2013.

També ha comentat que l’acció de Càritas, les respostes que s’han donat des dels diferents territoris, es fan a través de 6 programes: Acollida i acompanyament, Família i infància, Formació i Inserció laboral, Inclusió social i Vellesa. Sobre aquests programes ha facilitat algunes xifres. S’han facilitat ajuts alimentaris a 59.741 persones, des de 65 parròquies. El volum total d’aliments repartits ha estat de 5.400.000 kg. També 9.695 persones han rebut roba i s’han fet 3.108 ajuts directes, amb un import de 978.766,63 €. S’han impartit 5.147 hores de formació a 1.134 persones. D’altra banda, des dels espais de borsa i mediació laboral s’han efectuat un total de 138 insercions laborals.

Estem a l’època dels treballadors pobres

Salvador Obiols, director general de Càritas Diocesana, ha explicat que les situacions de dificultat, s’han vist agreujades per la crisi, per l’increment accelerat de la desigualtat social, la dualització i precarització del mercat laboral i la vulneració de drets.

Per Obiols, entre les principals dificultats per sortir de la pobresa cal destacar l’atur i la precarietat laboral, l’exclusió residencial (manca d’habitatge, infrahabitatge, el retorn a casa dels progenitors o dels avis) i l’exclusió sanitària. Aquestes situacions fa que “estem a l’època dels treballadors pobres”.

El director general de Càritas Diocesana ens qüestionava sobre el futur que espera als joves i a les persones més grans de 45 que no troben feina, a les famílies que tenen a tots els seus membres a l’atur, les persones grans amb pensions minses i els ciutadans extracomunitaris, que ja no troben feina ni a l’economia submergida.

Tenint en compte aquestes situacions, “a Càritas diem 'no' a l’exclusió, perquè cada persona pugui tenir el seu lloc a la societat, amb els seus drets garantits”, ha dit.

És necessari un pacte social contra la pobresa

Seguint el fil de les declaracions del director general, Mons. Josep Àngel Saiz Meneses, bisbe de Terrassa, ha comentat que per superar aquestes situacions cal una resposta de les entitats i de la societat civil. “És necessari un pacte social contra la pobresa. Sobre aquest tema no es pot fer política, ni partidisme, ni es pot manipular”, digué el bisbe.

Per al bisbe Saiz, “la pobresa es pot vèncer, no és un fatalisme”, però a més a més d’aquest pacte, també cal, però, un estil de vida més auster i més solidari, el treball en xarxa i continuar amb la cooperació internacional, no oblidar-nos d’ella, ja que és en els països pobres on pateixen més les grans desigualtats.

En la seva intervenció ha esmentat el recent document aprovat per la Conferència Episcopal Espanyola “Iglesia servidora de los pobres”, fent èmfasi en la necessitat d’estar alerta a les noves pobreses i denunciar la corrupció i l’empobriment espiritual dels nostres temps.

Finalment ha demanat que les persones necessitades trobin en les comunitats cristianes un llar acollidora, i ha desitjat a tothom que aquest Corpus Christi sigui molt espiritual, molt solidari i que sigui un encontre amb els més necessitats.

El prelat ha conclòs la roda de premsa agraint l’esforç a tota la família de Càritas, una força evangelitzadora que dóna credibilitat a l’acció social i caritativa de l’Església diocesana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.