Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Càritas Barcelona) Des que el servei d’acompanyament a l’ocupació de Càritas Diocesana de Barcelona, Feina amb Cor, va entrar en funcionament, fa un any i mig, 1.000 persones han aconseguit un contracte laboral de dos mesos de durada com a mínim. Per Càritas és motiu d’esperança que un miler de persones hagin aconseguit incorporar-se al mercat laboral en l’últim any i mig ja que abans de ser ateses per Feina amb Cor, aquestes es trobaven en una situació de molta vulnerabilitat. La gran majoria havien esgotat les prestacions per desocupació o estaven a punt de fer-ho, tenien fills i filles al seu càrrec i portaven més d’un any a l’atur. Així doncs, l’orientació i el suport per a la recerca de feina, juntament amb l’acompanyament personalitzat que, al llarg de sis mesos han rebut per part d’un assessor o assessora, els ha permès adquirir noves habilitats i enfortir les que ja tenien per entrar amb més força al mercat laboral.

L’acompanyament és el valor afegit amb el que des de Càritas abordem aquestes realitats, en les que cada vegada més, la desesperança es va fent més present ja que les persones que es troben en situació d’atur de llarga durada han deixat de buscar feina, desistint ja de trobar-ne. És precisament per aquest motiu que, segons les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa, ha baixat aquest tipus d’atur.

L’actual panorama laboral el dibuixen les persones que contínuament entren i surten del mercat de treball, amb contractes temporals. Per això, des de Càritas Diocesana de Barcelona alertem que ara els camins vitals, marcats en gran part per les oportunitats laborals, tenen moltes dificultats per consolidar-se.

Per tot això, coincidint amb la celebració de l’1 de Maig, Dia del Treballador, des de Càritas Diocesana de Barcelona considerem que si bé és cert que les persones s’han d’adaptar a les noves demandes laborals també han de canviar les Polítiques Actives d’Ocupació per tal d’adaptar-se a aquestes situacions.

Feina amb Cor és un dels projectes que s’emmarquen dins del programa de Formació i Inserció Laboral, que funciona a l’entitat des de fa uns 30 anys per evitar que les persones, en haver perdut la feina i en quedar-se sense recursos, quedin al marge de la societat, excloses. L’any 2014, el programa de Formació i Inserció Laboral va acollir i atendre 3.974 persones per orientar-les en qüestions laborals; va impartir 1.549 cursos de llengua, i va fer 935 accions de formació professionalitzadora o en formació d’oficis.

Aquestes dades, fruit del treball del programa de Formació i Inserció Laboral de Càritas, confirmen que és possible seguir creant llocs de treball dignes per a les persones que es troben en situacions de dificultat social. L’aposta de Càritas per seguir construint oportunitats per a tots i totes és viable fins i tot en un escenari estatal en el qual l’atur es dispara (del 2007 a finals de 2013 es va destruir més del 18% de l’ocupació existent i van desaparèixer uns 3,5 milions llocs de treball). Actualment hi ha 1,8 milions de llars a tot l’Estat espanyol en les quals tots els seus membres estan a l’atur.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.