Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Escola Pia) Cada 30 de gener des de 1964 se celebra el Dia Escolar de la No violència i la Pau (DENIP), commemorant la data en la qual va ser assassinat, el 1948, Mahatma Gandhi. La iniciativa creada pel pedagog i poeta mallorquí, Llorenç Vidal, s’ha estès internacionalment per les escoles, difonent els principis del pacifista i generant noves i creatives experiències educatives sobre la Pau.

A Catalunya el DENIP es promou a partir de la Xarxa d’escoles associades a la UNESCO. Amb aquesta celebració es pretén reflexionar sobre la construcció de la pau des del respecte per les diferències i la convivència en la diversitat.

Múltiples activitats amb els alumnes

L’Escola Pia de Caldes treballa durant tota aquesta setmana la Pau i la Solidaritat, organitzant esmorzars i berenars solidaris i un banc de temps; aquest divendres els alumes de secundària treballaran sota el lema ‘Un minut de silenci per...’, i l’alumnat de 1r de Batxillerat serà l’encarregat d’explicar el significat del DENIP als alumnes més petits.

L’Escola Pia de Calella ha preparat una coreografia titulada Brilla que ballaran tots els alumnes de l’escola.

L’Escola Pia de Granollers i l'Escola Pia Sant Antoni prepararan una acció conjunta i simbòlica al pati de l’escola, formant el símbol de la Pau amb els alumnes.

L’Escola Pia Luz Casanova ha organitzat també un acte conjunt, obert a totes les famílies, on cadascú posarà la mà amb un desig de pau i després es llegirà un manifest. També durant tota la setmana, cada classe disposarà d’una guardiola on recollir aportacions econòmiques que aniran destinades a l’escola de Sam-Sam del Senegal.

L’Escola Pia de Mataró farà un acte simbòlic a l'entorn del tema escollit. A cada etapa s’ha previst un treball a l'aula per sensibilitzar i reflexionar, adequat a les edats de l’alumnat: creació d’un mural al pati de l’escola en forma d’hort per poder plantar llavors –les bones accions– i on es recolliran els fruits –valors, sensacions...– també a l’edifici del Mar espintarà un mural amb emoticones, que expressen les emocions positives que ajuden a construir la Pau. Al final del matí, una representació de l’alumnat anirà a l’ajuntament a explicar tot el que s’ha treballat.

L’Escola Pia de Sarrià, sota el lema ‘Per la Pau, ens cal llum’, ha preparat feines manuals per cada etapa escolar: els alumnes d’infantil decoraran una bombeta de cartolina amb coses que il·luminen la cara; els alumnes de primària la decoraran amb imatges de temàtica mediambiental i social; el grup Mou-te de l’escola decorarà les vidrieres del passadís, creant un vitrall, i finalment el divendres 30, es farà un acte conjunt amb tot el material creat al pati de l’escola.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.