Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Bisbat de Lleida) L’Antic Mercat de Santa Teresa acollirà un centre de dia per a persones sense llar, que començarà a funcionar a partir de 2016 i que serà gestionat pel consorci format per la Paeria, el Bisbat, Càritas diocesana de Lleida i Arrels/Sant Ignasi. El paer en cap, Àngel Ros; el bisbe de Lleida, Joan Piris; i el president de la fundació Arrels/Sant Ignasi dels jesuïtes, el pare Joan Suñol, van presentar el projecte aquest divendres a la Paeria.

L’alcalde Ros va explicar que el Consorci d’Atenció a Persones sense Llar de Lleida “va més enllà de l’acollida i prestacions de necessitats bàsiques i busca la plena integració i recuperació d’aquestes persones”. El nou Centre de Dia tindrà una clara vocació d’integració i recuperació de les persones en tots els sentits, farà èmfasi en funcions d’atenció social, inserció laboral, serveis de psicopedagogia, formació i, també, un espai residencial.

El bisbe de Lleida va posar de manifest que “aquesta gran notícia s’ha d’incloure dins l’entramat de recursos d’atenció social que existeix a Lleida”, una ciutat “que té plenament consolidat el treball en xarxa en matèria social i compta amb una bona cobertura social. No es tracta de substituir sinó de complementar”, segons el bisbe Piris.

El pare Joan Sunyol, per la seva banda, va afegir que estem davant un canvi de concepte, ja que “el nou equipament oferirà un itinerari de seguiment, creixement i empoderament de les persones sense llar i no només un servei d’allotjament”. En aquest sentit s’ha de destacar que l’atenció es prestarà des d’equips multidisciplinaris, formats per treballadors socials, educadors i professionals de les diferents àrees d’atenció a les persones de serveis professionalitzats i voluntariat.

El Centre de Dia per a Persones sense Llar a Lleida serà possible gràcies als ingressos generats per la venda de l’immoble Villa Torregrossa a Sant Sebastiá –un milió d’euros–, que fins fa uns mesos era propietat de la Paeria en virtut d’una herència que determinava que s’havia de destinar a fins benèfics. En aquests moments s’ha encarregat l’informe tècnic a l’arquitecte Jaume Terés, que ha de determinar si l’Antic Mercat de Santa Teresa s’ha de rehabilitar o, per contra, s’ha d’enderrocar. Es preveu que, durant l’any 2016, el nou Centre de Dia per a Persones sense Llar pugui estar operatiu.

En l’actualitat, hi ha comptabilitzades entre 30 i 40 persones sense sostre, que pernocten al carrer, i unes 660 sense llar, que subsisteixen a precari, segons dades d’Arrels.

L’alcalde Ros va assenyalar que Lleida és la població catalana que dedica major pressupost a actuacions de protecció i promoció social. D’acord amb les dades del Ministeri d’Hisenda i d’Administracions Públiques, el 2013 Lleida va fer una despesa de 185,43 euros per habitant en aquest concepte. El paer en cap també va diferenciar el futur centre de dia del servei que actualment realitza la fundació Jericó, la qual desenvolupa tasques d’alberg. La passada nit van pernoctar en ell 45 persones, malgrat que s’espera que a les nits de més fred en pugui acollir fins a 80.

A l’acte també var assistit la tinenta d’alcalde i regidora de Benestar Social, Montse Mínguez; el regidor del Centre Històric, Fèlix Larrosa, i la regidora d’Igualtat, M. Rosa Ball.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.