Salta al contenuto principale

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dijous 12 de juny de 2014

Com ha de ser l'amor entre nosaltres, segons Jesús? El Papa Francesc ha desenvolupat la seva homilia centrada en el passatge de l'Evangeli d'avui que narra el diàleg entre el Senyor i els seus deixebles sobre l'amor fratern. Jesús, ha observat el Papa, ens diu que hem d'estimar el nostre proïsme, però no com els fariseus que no eren coherents i “feien moltes interpretacions de les idees, perquè eren ideòlegs". La seva actitud, ha dit, "no era amor," era "indiferència vers el proïsme". Jesús, ha dit, "ens dóna tres criteris":

"En primer lloc, un criteri de realisme: de sa realisme. Si tu tens alguna cosa en contra d'un altre i no es pot arreglar, busca una solució, però poseu-vos d'acord, almenys; però, poseu-vos d’acord amb el vostre adversari, mentre esteu fent camí. No serà ideal, però l'acord és una bona cosa. És realisme”.

"L'esforç per arribar a un acord", ha afegit, encara que hi ha qui manté "sigui una cosa massa vulgar". Per salvar tantes coses, de fet, "cal fer un acord. I un fa un pas, l'altre fa altre pas més i almenys hi ha pau: una pau molt provisional, però la pau de l'acord". Jesús, ha afegit, "també diu això, la capacitat de fer acords entre nosaltres i superar la justícia dels fariseus, els doctors de la Llei, d'aquesta gent". Hi ha "tantes situacions humanes", ha afegit, i "mentre estem en camí, fem un acord", "així parem l'odi, la lluita entre nosaltres".

Un segon criteri que ens dóna Jesús, ha dit, "és el criteri de la veritat". I aquí el Papa Francesc ha advertit que "malparlar de l’altre és matar, perquè a l'arrel hi ha el mateix odi", "el mata" en "una manera diferent: amb la xafarderia, amb la calúmnia i la difamació". I Jesús ens adverteix: "Aquell que li diu estúpid, aquest està matant al seu germà, ja que té una arrel d'odi":

"I avui pensem que no matar el germà sigui no assassinar-lo, però no, no matar-lo és no insultar-lo. L'insult neix de la mateixa arrel del crim: és la mateixa. L’odi. Si no tens odi, no mataràs el teu enemic, el teu germà, ni menys l’insultaràs. Però cercar insults és un hàbit molt comú entre nosaltres. Hi ha gent que per expressar el seu odi contra una altra persona té una capacitat de florir-ho amb aquestes flors de l’insult, impressionant, i tant! I això fa mal. Escridassar, l'insult ... No, siguem realistes. El criteri del realisme. El criteri de coherència. No matar, no insultar".

El tercer criteri que ens dóna Jesús, ha reprès el Papa, "és un criteri d'afiliació". "Si tu, si nosaltres no hem de matar el germà –ha afirmat- és perquè és germà, això és, tenim el mateix Pare. No puc anar al Pare, si no tinc pau amb el meu germà". "No parlar amb el Pare si no estàs en pau amb el teu germà -ha estat l'exhortació del Pontífex- almenys amb un acord":

"No parlar amb el Pare sense estar en pau amb el germà. Tres criteris: un criteri de realisme, un criteri de coherència, és a dir no assassinar, ni tan sols insultar, perquè qui insulta assassina, mata; i un criteri de filiació: no es pot parlar amb el Pare, si no puc parlar amb el meu germà. I això és superar la justícia, la dels escribes i fariseus. Aquest programa no és fàcil, oi? Però és el camí que Jesús ens indica per tirar endavant. Demanem-li la gràcia de poder anar endavant en pau entre nosaltres, ja sigui amb els acords però sempre amb coherència i amb esperit de filiació".

Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.