Salta al contenuto principale

Discurs del Papa Francesc als seminaristes del Col·legi Pontifici Leonià d’Agnani. Dilluns 14 d'abril de 2014.

“Vosaltres, estimats seminaristes, no us esteu preparant per tenir un ofici, per ser funcionaris d’un negoci o d’un organisme burocràtic. Tenim tants i tants sacerdots que es queden a mig camí...El dolor que no hagin estat capaços de fer el camí complet; tenen una mica de funcionaris, una dimensió burocràtica i això no fa bé a l’Església. Us ho recomano, vetlleu per no caure en això! Vosaltres us esteu convertint en pastors a imatge de Jesús, el Bon Pastor, per ser com Ell i en lloc d’Ell enmig del seu ramat, per alimentar les seves ovelles”.

“Davant d’aquesta vocació –ha dit– nosaltres podem respondre com la Verge Maria a l’àngel: ‘Com és possible això?’”. Convertir-se en “Bons Pastors” a imatge de Jesús, ha observat Francesc, “és una cosa massa gran i nosaltres som tan petits, però en realitat “no és la nostra obra”, és “l’obra de l’Esperit Sant, amb la nostra col·laboració”.

“Es tracta d’oferir-se amb humilitat a si mateixos, com argila per ser formada, perquè el terrisser, que és Déu, la treballi amb l’aigua i el foc, amb la Paraula i l’Esperit. Es tracta d’entrar en el que diu Sant Pau: ‘Ja no visc jo, sinó que és Crist que viu en mi (Gal 2,20)’. Només així es pot ser diaca o sacerdot en l’Església, només així es pot alimentar el Poble de Déu i guiar-lo no pels nostres camins, sinó pel camí de Jesús, de fet, en el Camí que és Jesús”.

És veritat, ha dit el Papa, “que al començament no hi ha sempre una total rectitud d’intenció”, afegint que “és difícil que sigui així”. “Tots nosaltres sempre hem tingut aquestes petites coses que no eren d’intenció correcta, però això amb el temps es resol amb la conversió de cada dia. Però, pensem en els Apòstols! Pensem en Jaume i Joan, que un volia ser primer ministre i l’altre ministre d’economia perquè era més important. Els apòstols... pensaven una altra cosa i el Senyor amb tanta paciència ha corregit la intenció i al final era tanta llur rectitud d’intenció que han donat la vida en la predicació i en el martiri”.

El Papa ha subratllat així la importància de “meditar l’Evangeli cada dia, per transmetre’l amb la vida i amb la predicació”. I de nou, “experimentar la misericòrdia de Déu en el sagrament de la Reconciliació i això no deixar-ho mai”. “Confesseu-vos sempre”, ha exhortat “i així esdevindreu ministres generosos i misericordiosos perquè sentireu la misericòrdia de Déu sobre vosaltres per ser ministres generosos i misericordiosos”. Ser bons pastors, ha dit, significa “alimentar-se amb fe i amb amor de l’Eucaristia per nodrir amb ella el poble cristià”, “significa ser homes de pregària, per convertir-se en la veu de Crist que lloa el Pare i que intercedeix contínuament pels germans”. Si vosaltres “no esteu disposats a seguir aquest camí, amb aquestes actituds i aquestes experiències –ha advertit el Papa– és millor que tingueu el valor de cercar un altre camí”.

“Hi ha moltes maneres, en l’Església, de donar testimoni cristià i tantes vies que també porten a la santedat. En el seguiment del ministeri de Jesús, no hi pot haver mediocritat, la mediocritat que porta sempre a utilitzar el poble sant de Déu sempre en el benefici propi. Ai dels Pastors dolents que es pasturen ells mateixos i no el ramat – cridaven els Profetes (cf Ez 34,1-6) amb quanta força!

Agustí, ha dit el Papa, pren aquesta frase profètica en el seu De Pastoribus. “Ai dels pastors dolents –ha advertit el Papa– perquè el seminari, diguem la veritat, no és un refugi per totes les limitacions que puguem tenir, un refugi de deficiències psicològiques o un refugi perquè no tinc el valor de tirar endavant en la vida i cerco un lloc que em protegeixi”.

“No, no és això. Si el vostre seminari fos això, es convertiria en una hipoteca per a l’Església!. No, el seminari és un lloc per anar endavant, endavant en aquest camí i quan sentim els profetes dir ‘ai’, que aquest ‘ai’ us faci reflexionar seriosament sobre el vostre futur. Pius XI va dir una vegada que era millor perdre una vocació que córrer el risc amb un candidat poc segur. Era alpinista i coneixia bé aquestes coses”.

El Papa ha acabat el seu discurs confiant els seminaristes a la Verge Maria. “Els místics russos –ha observat– deien que en el moment de les turbulències espirituals, calia refugiar-se sota el mantell de la Santa Mare de Déu”. Sortir per tant, però “coberts amb el mantell de Maria”.

Traducció: Josep Ma Torrents –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.