Salta al contenuto principale
By Lluís Serra Llansana .
In Gerasa
Un estudi de Cindy M. Meston and David M. Buss, fet el 2007, a la Universitat de Texas (EUA) va recollir una llista de 237 raons per tenir sexe (vegeu: Archives of Sexual Behavior). «Estils de Vida» de La Vanguardia, a principis de gener, va publicar les 150 primeres raons amb uns comentaris. Algunes, previsibles: per pur plaer, per aconseguir un orgasme, em va agradar el seu aspecte físic... Altres, moguts per l’atracció del moment: em desitjava, em va semblar digne de confiança, em va seduir... Per interessos aliens a la mateixa relació: aconseguir un favor especial, obtenir un augment de sou, aconseguir una feina, per una aposta, per diners, em van regalar una joia, em va convidar a un sopar molt car... Com a mitjà d’exploració: tenir una aventura, sóc un addicte al sexe, estava borratxo, volia saber si és veritat el que es diu sobre el sexe, per reafirmar la meva orientació sexual, per tenir una experiència, estava cansat de ser verge... El sexe també serveix per fer directament el mal o venjar-se: per dominar l’altra persona, volia transmetre una malaltia sexual, sembrar discòrdia en una altra parella, per venjar-me, per danyar l’enemic, trencar la relació d’un rival anant amb la seva parella, per passar comptes amb algú. La vanitat entra sovint en joc: posar a prova les meves habilitats sexuals, presumir sobre la meva experiència sexual, la persona em va afalagar, volia ser popular, volia presumir d’estar amb un famós, impressionar els meus amics, em van desafiar a fer-ho, per vanagloriar-me de conquistador, ser acceptat pels meus amics... Els autors de l’estudi van agrupar les 237 raons en quatre categories: física, consecució d’objectius, emocional i inseguretat.

En la publicació de La Vanguardia, sorprèn l’absència de la paraula amor com una raó determinant per tenir una relació sexual. En l’estudi original, love (amor) hi apareix sis vegades, però no sempre amb aquest significat estricte. Com a amor oblatiu, gairebé inexistent. La integració del sexe i de l’amor és un signe de maduresa, però es dóna escassament en les frases de l’estudi. La relació del sexe amb la reproducció resulta gairebé simbòlica. Les motivacions que impulsen a una relació sexual poden ser molt variades, però s’hi observa amb claredat un ús narcisista i manipulador. La persona se centra sobre ella mateixa, sobre el seu ego, de manera que l’altre perd rellevància i es converteix en un mer objecte de plaer o en mitjà d’autoafirmació aliena. La mentida campa per tot arreu. En aquest context, és difícil demanar responsabilitat. Un embaràs no desitjat acaba gairebé sempre en avortament. L’absència d’amor impossibilita la fidelitat profunda. El narcisista no viu la sexualitat en ella mateixa, sinó que la converteix en un instrument de la seva mateixa grandesa. El jo és tan descomunal que no hi ha espai per al tu. Així s’escapa la felicitat. El malestar d’un mateix no es resol normalment en el canvi de parella, sinó en la transformació de la seva mateixa capacitat amorosa. L’educació en el sexe i en l’amor encara està a les beceroles.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.