Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Ahir es va fer públic l'informe sobre els abusos sexuals que han patit centenars de menors irlandesos en mans de capellans catòlics d'aquell país. Un impacte que ha deixat en estat de xoc la societat irlandesa, una societat majoritàriament catòlica.

A continuació  podeu llegir fragments d'algunes capceleres importants a Irlanda sobre aquesta notícia així com l'informe del cas.

 

L'església ha encobert durant  30 anys abusos sexuals de menors d'edat. The Irish Times. 27 de Novembre de 2009.

Quatre arquebisbes successius de Dublín han encobert abusos sexuals durant trenta anys en la seva diòcesi. Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe de la Comissió de Recerca de l'Arxidiòcesi Catòlica de Dublín. La investigació, que ha durat tres anys, mostra 120 denúncies a 46 sacerdots entre l'any 1975 i el 2004.

El ministre de Justícia, Dermot Ahern, ha qualificat el fet "d'escàndol a una escala sorprenent". L'informe, que va fer públic ahir el ministre, també afirma que les lleis actuals de protecció al menor no donen suficient poder a les autòritats sanitàries perquè elles puguin detectar els casos. 

En l'informe també s'esmenta que alguns sacerdots van récorrer als seus superiors per explicar els fets i que aquests van contestar amb un "no preguntis, no expliquis".

L'arquebisbe de Dublín, Diarmuid Martin, ha assegurat que "les paraules de disculpa mai seran suficients".

Les víctimes dels abusos sexuals estan satisfetes de l'informe però van denunciar que hagués de passar tant de temps per denunciar aquestes irregularitats.
 
Arquebisbes irlandesos encobreixen abusos sexuals. Belfast Telegraph. 27 de Novembre de 2009.

L'església catòlica irlandesa s'ha disculpat arran de l'informe fet públic sobre els abusos sexuals a menors per part de desenes de sacerdots. L'informe explica com quatre arquebisbes consecutius han pogut ocultar abusos a menors sense que es fes públic el cas. L'informe diu: "Les preocupacions de l'Arxidiòcesi de Dublín en el tractament dels casos d'abús sexual de menors, va ser mantenir en secret i evitar l'escàndol per tal de protegir l'Església i la conservació dels seus béns".

A més, l'informe explica que molts dels casos no van ser investigats per la policia per considerar el sacerdoci com a rang superior fora de les seves competències.

L'arquebisbe de Dublín, Diarmuid Martin, ha parlat de "fracassos devastadors del passat" i ha assegurat que "l'abús sexual és un delicte tan en el dret civil com en el dret canònic".

El govern irlandès també s'ha disculpat i ha assegurat seguir de ben aprop l'Oficina que investiga els pedòfils. El govern ha afegit que "els autors han de seguir sotmesos a la justícia".