Salta al contenuto principale

23 novembre 2011

Cristianisme i Justícia acaba d’editar un bon llibre amb el suggeridor títol de “Mística i compromís per la justícia”. La temàtica de cadascun dels seus capítols i la vàlua dels seus autors conviden a la seva lectura. El llibre situa l’espiritualitat en el camp de la praxis, perquè els seus autores estan convençuts que aquella es troba en les categories centrals del cristianisme. Aquesta perspectiva està allunyada de la preocupació per l’ortodòxia tant present durant molts anys en la vida espiritual cristiana. Com alternativa, els autors reivindiquen aquelles visions sorgides del concili Vaticà II que ajudaren a descobrir el sentit cristià de l’ortopraxis.

Aquest llibre vol sintetitzar les diferents dimensions de la fe cristiana evitant caure en els unilateralismes i els oblits. Pot ser que la síntesi sigui molt difícil, però obres com aquesta ajuden a apropar-nos-hi. Els camins de la síntesi passen per la praxis cristiana de la justícia i d’ella neix l’experiència mística. Déu es fa present en el caminar del seu poble i de les persones quan lluiten a favor de la justícia. La mística no pot ser una moda de consum frívol, sinó una experiència que sorgeix en el creient quan estima donant-se al germà.

El llibre “Mística i compromís per la justícia” parla de tot això. Amb rigor i encert. Tot ell és una evocació de l’originalitat dels cristianisme: trobar l’experiència espiritual de Déu a través de l’amor al proïsme. Déu encarnat i que a través del seu Fill és mort en un patíbul. És l’arbre de la creu d’on surt la llum del món. Mort que és, segons Pau, bogeria per als savis i un escàndol per als religiosos. Pel Messies crucificat ens ve la saviesa de Déu que es resumeix en una conversió a l’amor desinteressat. D’aquí neix la unitat irrenunciable entre l’experiència espiritual cristiana i el compromís social. Des d’aquest unitat Déu és fa més entenedor a la intel·ligència humana i entrem al Déu bíblic de la història de la salvació. Recomano la lectura d’aquest llibre perquè ell ens introdueix amablement al camp de la mística cristiana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.