Salta al contenuto principale

AINA.jpg

Aquesta és la meva experiència personalíssima sobre aquest nou partit polític local: NMC. Un partit de disseny? Sí. Un partit del disseny que ens agrada a la gent del carrer. Amb democràcia interna, i amb polítics que donen solucions i no es concentren només en mantenir el seu poder“.

Em dic Mar Sánchez, i tot i que m’ha interessat sempre la política mai no hi havia participat activament. Arran de la militància del meu marit en un partit dels tradicionals, a nivell de formació local (llegiu majoritari a nivell de l’estat espanyol, prefereixo no posar quin partit...), em vaig sorprendre enormement en comprovar que no hi havia el que ja donava per fet i el que ja dóna per fet la majoria de ciutadans: que en un lloc en què es proclama la democràcia no n’hi hagi. En aquests detalls no m’hi estendré...

Us dic que arran de tot això vam arremolinar-nos un bon grapat de ciutadans al voltant del nostre portaveu, greument perjudicat per aquest partit tradicional per haver començat a demanar democràcia interna.

El nou partit nascut arran d’aquests fets, NMC (Nou Moviment Ciutadà), va néixer amb la premissa claríssima de la democràcia interna. De fer la política que ens agrada a la gent del carrer. Aplicar tarannà de la vida diària de qualsevol ciutadà treballador, aplicar criteris d’eficiència de l’empresa privada, aplicar les noves i democràtiques tecnologies per la comunicació i l’estalviament de costos...

Transparència, humilitat i integritat són les tres paraules importants que vam triar. Vam, entre tots, posar les bases del partit que volíem. Un partit de disseny? Doncs sí, a la nostra mida, un partit del segle XXI. Mirar pels interessos del poble i ja està, sense dretes ni esquerres, sense independència o no independència... etc.

Es va establir que el poder fos dividit: precisament per fomentar la democràcia interna: Si sortia algun regidor, no havia de formar part de l’executiva del partit i viceversa. No concentrar el poder. Els regidors que sortissin, havien de signar l’acta de regidor per al partit: si el partit considerava en el futur que el regidor electe no compleix uns criteris mínims d’eficiència, es substituirà per un altre regidor més adient. Els regidors que sortissin, cobraran només mitja jornada, i d’aquesta manera ningú no deixarà la seva professió, no dependran econòmicament de la política.

Molt, massa assembleari, en pla “olla de grills?”. No, perquè a les assemblees s’aplica rigorosament ordre del dia. A les executives s’apliquen criteris d’eficiència de gestió del temps propis de les empreses privades, on el temps és or. Les comunicacions i campanya s’han fet seguint criteris d’estalvi de costos aprofitant les noves tecnologies (xarxes socials, blogs, internet en general, SMS etc,) i criteris d’ecologia. Aquest és un partit on la mitjana d’edat dels militants és molt inferior a les altres formacions locals.

En resum i els resultats:

Hi ha militants de totes les edats, nivell econòmic, procedència i inclinació sexual. Vam començar el passat febrer, vam presentar-nos a les eleccions municipals del passat maig, amb el resultat de tres regidors, en alguns moments de la nit electoral, quatre. Tots alhora i amb força. Ara tenim tres regidors a l’oposició i qualsevol ciutadà pot demanar cita al seu despatx de l’Ajuntament. Reben i ajuden de manera efectiva, si està a la seva mà. Fins i tot per mail pots demanar ajuda i la reps, sóc una de les persones ajudades.

Internament, la democràcia interna s’ha traduït en el següent, i ho he viscut molt de prop. El meu marit va ser president del partit des del març fins al juny. El fet de per què ja no és president és simplement per aquesta democràcia interna que protegim entre tots: es van organitzar eleccions internes per votar l’executiva i va sortir una altra noia de presidenta. La premsa local es va fer ressò d’aquestes eleccions.

No és gens fàcil protegir tanta democràcia interna, però és un bon començament en aquests temps que corren.

Mar Sánchez Padilla

és treballadora turística

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.