Salta al contenuto principale

El traspàs de l’Enric Miret Magdalena ens ha emocionat a tots. L’Enric Miret era una mica de tots perquè era molt ell. Per aquesta raó també els protestants el consideràvem (el considerem) una mica nostre.

L’any 1968 es va publicar a Barcelona per primer cop entre nosaltres, de la mà d’Ediciones del Nordeste, una Antologia de textos de Martí Luter. El pròleg va anar a càrrec de l’Enric Miret. En ell escriu amb la valentia que el caracteritzava: “Per aquesta raó a nosaltres, els catòlics ens fa falta reescriure la història de l’Església”.

Aquesta senzilla frase, així com la resta del seu pròleg -en el que tracte de demostrar la catolicitat de Luter i la “protestanticitat” de l’església catòlica amb un considerable encert- va commoure els protestants de l’època, i encara ens segueix commovent.

Per fi un catòlic proposava una lectura diferent sobre la vida i l’obra de Martí Luter. Era una proposta d’aire fresc per a una església protestant semiclandestina que encara vivia sota la dictadura franquista.

Avui moltes coses han canviat. El que diem els uns dels altres és molt diferent del que majoritàriament dèiem els uns dels altres a finals dels anys seixanta.

Amb tot, el mestratge de l’Enric Miret Magdalena, tal volta, ens pot seguir il·luminant a dia d’avui. Podríem actualitzar la seva frase tot dient: “Per aquesta raó a nosaltres els cristians ens fa falta reescriure la història de l’Església conjuntament i donar-la a conèixer plegats”.
Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.