Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

Find out more

Arxius adjunts

(David Casals i Vila –CR) L'Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium, situat al centre de Barcelona, és una iniciativa pionera a Catalunya que durant el curs passat 2013-14, va acostar les principals tradicions de saviesa del món i la diversitat religiosa a gairebé dos mil alumnes.

A l'Espai, d'uns 250 metres quadrats de superfície, es reben alumnes de diferents edats i es fan diferents tallers que tenen com a objectiu aproximar-se a cinc grans tradicions que prèviament han estudiat a classe: islam, judaisme, budisme, hinduisme i cristianisme. Tot amb l'objectiu que els estudiants adquireixin la capacitat de qüestionar els seus prejudicis cap aquelles persones que viuen i pensen de forma diferent i facilitar la pràctica de l'empatia –posar-se en el lloc de l'altre–.

El projecte inclou dues grans zones: una primera reflexiona sobre el fet religiós, i la segona, sobre la diversitat religiosa. La primera àrea treballa els quatre elements –terra, foc, vent i aigua– i com es fan presents en totes les religions. També hi ha un mapamundi, on sota el lema 'Un món molt més divers del que et penses!', exposa la distribució geogràfica de les grans tradicions espirituals en el planeta.

La segona zona inclou un petit 'museu', amb objectes de culte de les diferents tradicions. També es treballa la diversitat mitjançant textos, imatges i música. Per demostrar com les diferents creences cooperen a favor de la pau i la justícia, una de les activitats que es proposa és organitzar un 'miniparlament de les religions'.

La visita està pensada com un complement dels continguts que s'imparteixen a l'aula, a l'assignatura de religió o de cultura religiosa, i les activitats les condueixen dues educadores especialistes en la matèria.

En total, durant el curs 2013-2014 van passar per aquest espai 1.975 alumnes, de 46 centres educatius diferents, 30 concertats i 16 públics. Aproximadament un 20% dels estudiants són de primària, dels darrers cursos –cinquè i sisè–, i la resta, de secundària i batxillerat.

En el minut 35 d'aquest reportatge TV3 mostra l'Espai interreligiós de Migra Studium:

La Fundació Migra Studium

Situada al número 4 del carrer de Palau de Barcelona, en ple barri Gòtic, la Fundació és iniciativa multidisciplinària de la Companyia de Jesús a Catalunya. Entre elles, un grup de diàleg amb l'Islam, un servei de voluntariat que atén als interns del Centre d'Internament d'Extrangers (CIE) de Zona Franca i un altre d'acollida lingüística. També s'ofereix formació laboral destinat a persones en exclusió social, un centre de documentació i un projecte d'intervenció socioeducativa per a joves.

Dues paraules donen nom a la fundació: Migracions i Studium. D'aquesta manera, indiquen quin és el seu espeirt: centrats en les migracions, en la seva atenció però també en el seu estudi i en la importància de la formació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.