Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(CR) Cada any el bisbe de Girona adreça una carta de benvinguda als turistes que passen les vacances en aquest bisbat. Aquest any Francesc Pardo els demana que les vacances siguin un temps aprofitat amb la família, per “parlar i escoltar” i amb un mateix. També demana respecte per als altres, especialment als que treballen al servei del turisme: “un somriure, un dir “gràcies” amb sinceritat, sovint és la millor recompensa”.

El text es reparteix a esglésies i en alguns centres turístics. Aquest és el text amb nou punts adreçats als visitants de la diòcesis de Girona.

Carta als turistes

Francesc Pardo, bisbe de Girona

A tu que has escollit aquests indrets del nostre bisbat de Girona per fruir d’uns dies de descans, et dono la més cordial benvinguda amb el desig que aquests dies visquis tot allò que t’has proposat i que segur que enriquirà la teva vida. Com a bisbe de Girona no només t’ho desitjo, sinó que ho demano a Déu i ho demano també a les persones que aquests dies t’acolliran perquè et trobis “a casa teva”.

Tanmateix, m’atreveixo també a proposar-te alguns consells o suggeriments, perquè la teva visita sigui molt positiva per a la nostra convivència.

1. Respectar la natura és la responsabilitat de tots. No la malmetis escampant deixalles arreu, esmicolant la flora o maltractant la fauna i els seus espais vitals. A la platja, a la muntanya, al camp, exerceix la contemplació i podràs descobrir la primera carta d’amor que Déu t’ha dedicat. Assaboreix la natura tot respectant-la.

2. Durant les vacances, no abandonis les teves conviccions ni les teves creences. També són uns dies per viure-les en pau, i potser per revisar-les i enfortir-les.

3. Des de la confiança en la proposta de Jesús, recorda que et vol acompanyar aquests dies. Si ets creient catòlic, procura participar en l’Eucaristia del diumenge siguis on siguis. Si ets un germà o germana cristià amb algun culte propi, quan entris en una església, contempla la seva bellesa o el seu patrimoni, però reserva’t també algun moment de pregària, de comunicació personal amb el Senyor.

4. Les vacances o els dies de festa ho són de tota la família o dels qui t’acompanyen. Per això pensa en cadascun dels qui compartiu aquests dies –la família, els amics...– sense pressa. Sobretot, busca moments per escoltar i parlar, ja que sovint el ritme ordinari no ho afavoreix. Valora l’amistat. Tens una bona ocasió per compartir amb
altres persones pensaments, opinions, gustos, distraccions...

5. Fes atenció a la teva vida i a la vida dels altres. La vida és un gran do de Déu. Evita els riscs innecessaris i sigues prudent.

6. Recorda sempre que altres treballen moltes hores perquè tu puguis gaudir d’aquests dies. Ells també tenen els seus drets: respecta’ls. Tanmateix, sigues agraït, perquè un somriure, un dir “gràcies” amb sinceritat, sovint és la millor recompensa.

7. Descansa, però deixa que els altres també descansin. Pensa durant la nit que tu et podràs llevar tard, però d’altres ho faran molt de matí i tenen dret al seu descans, perquè puguin treballar i servir millor a tothom.

8. Temps lliure, temps de vacances, no significa que tot s’hi val. Recorda els teus compromisos, recorda la teva dignitat i la dignitat de tota persona. Recorda els seus drets i no oblidis els teus deures.

9. Viu la caritat i la solidaritat. Pensa en els qui no tenen vacances, perquè ni tan sols tenen el pa de cada dia. La caritat no ha de fer vacances.

Bon viatge de retorn on visquis habitualment, ben descansat de cos i d’esperit, per emprendre una nova etapa que ha de ser molt enriquidora.

Gràcies per haver escollit aquest indret. Ha estat i és “casa teva”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.