(CR/ Vic) “Anar més enllà de les perifèries” i “ser ànima d’un món sense ànima” són dues de les indicacions que va donar el teòleg Joan Torra, rector de les parròquies de Torelló, als assistents al Col·loqui Català de parròquies. La trobada s’ha celebrat aquest cap de setmana al Seminari de Vic i servia de preparació per a la propera edició del Col·loqui Europeu de Parròquies (CEP) que es farà del 5 al 10 de juliol de 2015 a Lisieux (França). En la preparació hi van participar una vintena de persones –capellans i laics– representant diverses parròquies de cinc diòcesis de Catalunya.
Torra va començar la seva intervenció afirmant que “val la pena anar més enllà de les perifèries”. Ho va dir fent referència a l’exhortació apostòlica del papa Francesc Evangelii gaudium, segons la qual “hem iniciat la cultura del ‘descartament’”, en què “hom ja no està a baix, a la perifèria o sense poder, sinó que està a fora. Els exclosos no són ‘explotats’ sinó rebuigs, ‘sobrants’” (n. 53). Aquesta situació nova planteja “molt interrogants i paradoxes”, segons Torra.
“Enviats a servir. Aneu a les perifèries!”
El gruix de la xerrada de Torra va tractar el lema del proper col·loqui, “Enviats a servir. Aneu a les perifèries!” i va analitzar i comentar el "Discurs a Diognet", un text del segle II que conté aquesta afirmació: “El que és l’ànima en el cos, això són en el món els cristians”. Per Torra, “hauríem de ser ànima d’un món que se sent sense ànima i al qual no se li acut que l’Evangeli podria ser aquesta ànima”.
Després, Torra va exposar les línies de força que tindria un discurs als “Diognets” d’avui. Algunes d’aquests línies són: que els cristians siguin vistos com a paradoxals i no pas sotmesos a “les servituds de l’ortodòxia”, o obsedits per la qüestió del ministeri ordenat; no tenir privilegis ni pretensions polítiques; la centralitat de l’Eucaristia i del servei (“Càritas ens portarà a la perifèria i, això, al nucli”); i “fer caure el déu diner, que sempre voldrà ocupar el centre del món i és implacable”. Torra va acabar la seva intervenció dient que “res d’humà no ens ha de ser indiferent” i que “hem d’acabar essent experts en humanitat”.
Programa del col·loqui de Lisieux
La trobada es va iniciar amb una assemblea de la delegació catalana del CEP, presidida pels delegats: Maria Gibert i mossèn Lluís Pou. D’altra banda, mossèn Josep Taberner, copresident europeu del CEP, va explicar el programa i altres detalls del col·loqui que es farà el 2015 a Lisieux. Durant la trobada de Vic van ser presentat i treballat el qüestionari que serà enviat a les diferents delegacions del CEP amb vista a preparar aquest proper col·loqui.
Mossèn Josep Casellas va exposar les seves reflexions sobre els continguts de Mellieha, població maltesa que va acollir el darrer col·loqui, l’any 2013. Va estructurar la seva aportació en tres parts: sant Pau i la identitat cristiana: una identitat oberta; la construcció d’Europa; i el coratge de la fe. Va destacar la riquesa i l’actualitat del pensament de sant Pau i la voluntat dels participants en aquell col·loqui de “fer una aportació específica, com a parròquia, a la construcció d’Europa, essent conscients de la fragilitat d’aquesta construcció i de les nostres parròquies”.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.