Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Conferència Episcopal Tarraconse) Els bisbes de Catalunya, en la darrera reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense, han aprovat un document que porta per títol Transmetre el tresor de la fe, i que es fa públic el diumenge 24 de novembre de 2013, solemnitat de Jesucrist Rei de tot el Món, data en la qual l'Església Catòlica clou l’Any de la Fe.

Els bisbes recorden que evangelitzar és la missió encomanada per Jesús a la seva Església i és un deure d’amor, perquè «qui s’ha obert a l’amor de Déu, ha escoltat la seva veu i ha rebut la seva llum, no pot retenir aquest do per a ell tot sol» (Papa Francesc). Seguint el camí que ja iniciaren en el document Creure en l’Evangeli i anunciar-lo amb nou ardor, els bisbes de Catalunya volen reflexionar sobre «alguns aspectes de la missió de transmetre i viure la fe que l’Església té, i precisar més alguns dels seus camins en l’actual situació religiosa i social».

La carta fa un breu recorregut pels tres principals moments del procés evangelitzador: el primer anunci, adreçat als no creients i als qui, de fet, viuen en la indiferència religiosa; la iniciació cristiana per a aquells que, moguts per la gràcia, decideixen seguir Jesucrist; i el creixement permanent de la fe dels cristians que necessiten alimentar-la i madurar-la durant tota la vida.

Actius en el primer anunci de l’Evangeli

Els bisbes constaten que a Catalunya «són molts els qui necessiten i desitgen aquest anunci que els condueixi al trobament amb l’Evangeli» i recorden que la responsabilitat del primer anunci de l’Evangeli pertoca a cada cristià. Per això proposen «avançar-nos, testimoniar, dialogar i proposar la fe amb l’audàcia que tenien els primers apòstols i deixebles, que parlaven amb valentia, confiats en el Senyor (Ac 14,3)”.

«Cada un de nosaltres ha rebut el tresor de la fe en l’Església i per l’Església. És gràcies a ella que hem pogut acollir Crist i és ella qui ens ha engendrat a la fe per la Paraula i els Sagraments». Els bisbes manifesten que la Iniciació cristiana és l’expressió més significativa de la funció maternal de l'Església. Avui, a casa nostra, la Iniciació es fa amb els infants que són batejats en els primers mesos de la seva vida i que es recorre a través del procés catequètic, però també amb les persones no batejades (infants, joves i adults) que es desenvolupa en el Catecumenat. Els bisbes demanen que la catequesi tingui «un caràcter marcadament evangelitzador i missioner».

Afirmen que la família té la responsabilitat originària en la transmissió de la fe i que, per part d’alguns, aquesta responsabilitat és sostinguda amb un gran coratge. També demanen que les comunitats cristianes sostinguin les famílies en l’educació dels seus fills.

Perseverar en el creixement de la vida cristiana

Els bisbes recorden que Jesucrist és l’essencial en la vida del cristià: «Estem convençuts que comunicarem l’Evangeli en la mesura que ens centrem decididament en el que és més fonamental, la fe en Jesucrist Ressuscitat, creguda en l’Església». Animen a comunicar Crist «a través de la nostra manera de ser i de viure en el món, mostrant sempre un rostre fratern, obert i acollidor, expressió d’una humanitat intensa i cordial», i proposen algunes de les indicacions que en aquest moment són importants per a comunicar i transmetre aquesta fe.

El document Transmetre el tresor de la fe es publica per Editorial Claret a la Col·lecció Documents del Magisteri.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.