Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri- CR) Si hi ha un lloc a Europa que ha patit el descrèdit de l’Església i la contestació eclesial no és Catalunya; és Àustria. D’allà ha vingut aquest dilluns el cardenal arquebisbe de Viena, Christoph Schönborn, per participar en la trobada de capellans de Catalunya que ha convocat a Poblet la Conferència Episcopal Tarraconense. I no ha passat per l’alt els temes que han qüestionat el sacerdoci els darrers anys. Més de mig miler de capellans diocesans i religiosos –aproximadament un terç dels clergues catalans- han participat en una trobada amb més assistència que l’anterior jornada interdiocesana.

Schönborn ha protagonitzat la trobada amb una conferència sobre el perfil dels capellans i ha presidit la missa concelebrada amb l’arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol i el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

L’arquebisbe de Viena ha relatat el qüestionament que va viure la figura sacerdotal als anys 60, “un debat que continua amb el qüestionament del celibat”. Ha recordat que “a Àustria tenim novament aquesta desobediència” que els darrers anys han reivindicat, com en altres països centreeuropeus, grups promotors de reformes eclesials.

Schönborn ha reconegut que aquests moviment incloïen “rectors molt seriosos”. “Per això Benet XVI va parlar d’aquest moviment amb molt d’afecte i bondat, però indicant també que no és la solució”, referint-se al celibat i a l’ordenació de les dones. Però per l’arquebisbe de Viena, “avui el misteri sacerdotal està menys qüestionat que als anys 60” i que el problema del que “avui cal advertir és el clericalisme. És l’altra temptació: del progressisme al clericalisme”. En aquest context ha desenvolupat la seva descripció de “la via real del Vaticà II, un oferiment específic del sacerdoci del segle XXI”

“Els sacerdots som inútils si no som servidors”, ha resumit com a model de ministeri al servei de la comunitat i instruments de santificació. “No vol dir que estiguem exclosos de la feblesa humana. Al meu país l’escàndol dels abusos va ser una drama enorme” ha explicat recordat que el seu antecessor a Viena, el cardenal Groer va dimitir acusat de pedofília. Una pèrdua de credibilitat que es va superar amb la sinceritat: “Hem optat per la veritat. Ens ha ajudat molt a superar aquesta profunda crisi. Necessitem acceptar i admetre aquesta humiliació, que ens ha de conduir a una nova evangelització”.

La sinceritat del retrat del cardenal Schönborn ha estat acompanyada de nombroses referències disteses al fred primaveral que feia a l’Església del monestir cistercenc o a l’edat del capellans, “vells però vàlids”. I ha tancat la seva intervenció amb la insistència en la misericòrdia com a eix del nou discurs del papa Francesc: “Sense la misericòrdia no hi ha camí d’Evangelització. Sigueu misericordiosos com el nostre pare. Tota la vida és aprendre aquest 'com'”.

“El compromís pel treball conjunt”

Els arquebisbes metropolitans de Catalunya han obert la sisena trobada conjunta sacerdotal que es convoca des del 1992. Jaume Pujol ha recordat que aquesta s’esqueia en el novè aniversari de la mort de l’arquebisbe Torrella, que en la primera trobada a Poblet va fer l’anunci de la celebració del Concili Provincial Tarraconense. Per Pujol, aquest concili “ha donat molts fruïts i en donarà molts més”.

També ha volgut remarcar que amb la convocatòria “manifestem una vegada més el compromís pel treball conjunt” de les diòcesis amb seu a Catalunya. I, coincidint amb la setmana que se celebra Sant Jordi i la Mare de Déu de Montserrat, “pensant en el nostre país i les importants dificultats que viu, cal que els preveres siguem homes de pau i d’esperança. Davant de tants núvols grisos hem de fer veure l’esperança, fonamentada en Déu”.

El cardenal Martínez Sistach ha presentat el cardenal Schönborn recordant la seva trajectòria com a dominic i com secretari de la comissió redactora del Catecisme de l’Església Catòlica. Amb ell va compartir el recent conclave que va escollir el papa Francesc: “Una fumata blanca molt bona. Respirem un aire nou”.

En la trobada també s’ha fet visible la presència de diverses germanes i germans de la Comunitat de l’Anyell –amb vistosos hàbits de color blaus- de la qual Schönborn n’és el responsable i que ara s’estan implantant a Barcelona. La jornada ha finalitzat amb un dinar a l’hostatgeria del monestir. A més de tots els bisbes catalans i l’abat de Poblet, amfitrió de la trobada, també hi han assistit l’abat de Montserrat i el president de la Unió de Religiosos de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.