Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Aquest mes la revista Serra d'Or entrevista Josep Maria Soler pels seus deu anys com a abat de Montserrat. Una entrevista extensa en què es parla de les relacions amb el Vaticà, la visita del papa, l'Església catalana, el document "Arrels cristianes de Catalunya" o el futur de Montserrat entre d'altres temes.

Josep Maria Soler creu que les relacions Catalunya-Vaticà s'han revitalitzat. A més, referint-se a l'atri dels gentils Soler diu "Em vaig alegrar quan el papa va parlar de l'atri dels gentils, perquè em sembla que una de les dimensions de Monsterrat en aquest moment és això, un atri dels gentils". Soler explica que si Roma ha mirat sempre amb bons ulls Montserrat és "perquè tenim  unes arrels comunes amb itàlia i una certa sintonia que ens dóna el fet de ser mediterranis".

L'abat està convençut que "el pensament cristià i la reflexió cristiana han de ser presents en el debat mundial sobre les grans qüestions que afecten no solament la persona humana sinó també el planeta".

A nivell de política d'Església Soler creu que "La Conferència Episcopal Tarraconense ha de continuar mantenint la seva identitat perquè (...) és diferent. Si no canvien les estructures polítiques difícilment serà totalment independent del que pot ser la Conferència Episcopal Espanyola".

Quan a l'entrevista se li pregunta pel document Arrels Cristianes de Catalunya Soler diu que "encara que fa vint-i-cinc anys que es va publicar continua essent molt actual, perquè dóna unes pautes encara vàlides per a l'actuació de l'Església, i també dels cristians compromesos".

En el balanç dels seus primers deu anys com a abat, Soler es mostra molt positiu i dóna les gràcies a l'aportació de tota la comunitat. 

Pel que fa a la secularització Josep Maria Soler es mostra optimista. "Tot i que sembli que la societat està secularitzada, crec que no ho està. Sóc optimista perquè el missatge cristià i l'Evangeli de Jesús continuen essent molt actuals (...)".

Finalment, pel que fa al futur de Montserrat, l'abat té la convicció que "si Montserrat existeix és perquè Déu ho vol, si en algun moment el seu pla canvia i deixa d'existir em sabrà molt greu, però tampoc és el més fonamental".

Aquests només són alguns temes que s'exposen en les deu pàgines d'entrevista que el periodista Òscar Bardají fa a Josep Maria Soler pels seus deu anys com a abat. I que publica la revista Serra d'Or.