Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(SIJ/Abadia de Montserrat ) Un any més, la Basílica de Montserrat acollirà la Vetlla de Santa Maria la vigília de la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, la nit del 26 d’abril. Enguany, la pre-Vetlla serà organitzada per la Delegació de Joventut de l’Arquebisbat de Tarragona amb el grup de música Canta la Teva Fe (CTF). La Vetlla es podrà seguir en directe a través de Ràdio Estel i Ràdio Principat i també per internet a www.abadiamontserrat.cat.

Molts joves de les diòcesis amb seu a Catalunya seran presents a la Vetlla de Santa Maria en un any clarament marcat per la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) i els Dies d’Acollida Previs a les respectives diòcesis.

La pre-Vetlla començarà a les 21h i anirà a càrrec de la Delegació de Joventut de l’Arquebisbat de Tarragona amb l’acompanyament del grup de música Canta la Teva Fe (CTF). Aquest grup ha estrenat recentment nou disc titulat «De la ciutat Estel» dedicat a Maria amb motiu de les Festes Decennals de Valls i la clausura de l’Any Jubilar de la Mare de Déu de la Candela. Una hora més tard, a les 22h, tindrà lloc la Vetlla de Santa Maria a la Basílica. A la Vetlla, presidida pel bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, hi intervindrà l’escolania de Montserrat.

La peculiaritat de la Vetlla de Santa Maria de Montserrat és que la “Litúrgia de la Paraula” està més desenvolupada, ja que està composta per tres salms i diverses lectures i, en el moment de l’Ofertori, el pare abat rep l’ofrena de l’oli simbòlic pel manteniment de llànties que cremen durant tot l’any en la Basílica, i que representen a totes les comarques de Catalunya i també a moviments i institucions que les han anat ofrenant des del 1947. L'any passat la va presidir el cardenal Tarsició Bertone, secretari d'Estat del Vaticà.

L’origen de l’actual Vetlla de Santa Maria es remunta a l’any 1947, quan es van celebrar les festes de l’entronització. En aquella ocasió, es va reprendre la tradició multisecular de “vetllar Santa Maria”. Van ser molts els pelegrins i devots que en grup, en família o individualment van pujar a la Basílica de Montserrat la nit del dia 26 per venerar la Santa Imatge abans de ser col·locada definitivament en el seu nou tron. Els pelegrins i devots eren rebuts pel pare Adalbert Franquesa, que en aquell moment era el Sagristà Major. L’endemà, dia 27, va tenir lloc la solemne celebració de l’Eucaristia a les places, en la qual el poble català va fer ofrena a la Mare de Déu d’un nou tron. L’organització de les anomenades “festes de l’entronització” va anar a càrrec de la comunitat monàstica i de la Comissió Abat Oliba. Des d’aquell moment, la Vetlla de Santa Maria s’ha celebrat ininterrompudament fins als nostres dies.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya posa a disposició dels pelegrins dos trens cremallera especials, de baixada, del Monestir a l’estació de Monistrol-Vila, quan finalitzi la Vetlla. La sortida de l’estació del Monestir de Montserrat serà a les 0.30h i a la 1.00h de la nit del dimarts al dimecres 27 d’abril. Més informació d’horaris del cremallera a www.fgc.cat i www.cremallerademontserrat.cat.

Pel que fa a l’endemà, dimecres 27, Festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, el cardenal de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, presidirà la missa conventual del monestir, a les 11h; i a les 13h, l’Escolania cantarà la Salve i el Virolai, que també es podran seguir per Ràdio Estel i Ràdio Principat i per mitjà del web www.abadiamontserrat.cat.

Entrada gratuïta al Museu

També durant la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, l’entrada al Museu de Montserrat serà gratuïta. Durant aquesta jornada, els pelegrins i visitants de Montserrat que ho desitgin tindran l’ocasió de veure les obres de la col·lecció permanent del MDM i de les dues exposicions temporals de manera gratuïta, entre les 10 i les 17.45h.

El Museu de Montserrat compta amb una representativa col·lecció de pintura i escultura modernes de mitjan segle XIX fins al segle XXI, que integren la més completa mostra de l’impressionisme francès i una rica col·lecció de pintura catalana, amb obres d’artistes tan reconeguts com Joaquim Vayreda, Martí Alsina, Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Isidre Nonell, Joaquim Mir, Pablo Picasso o Salvador Dalí, entre d’altres. Cal no oblidar la col·lecció d’icones Phos hilaron, la Nigra sum, dedicada a la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, i la secció d’arqueologia de l’Orient Bíblic del museu –ampliada recentment amb una mostra sobre el món de la Bíblia, amb materials que va adquirir fa cent anys el pare Bonaventura Ubach- i les exposicions temporals.