Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals – CR) El pastor evangèlic Gabriel Cañellas serà especialment recordat per ser un dels pioners en l'ecumenisme i per haver participat en la traducció de la Bíblia Interconfessional, tan en l'edició catalana com castellana. Gabriel Cañellas va morir el passar 22 d'abril a Madrid.

Cañellas va néixer a Barcelona l'any 1920 en el sí d'una família evangèlica, membre de la primera església protestant de Barcelona, la de Sant Pau, que en l'actualitat té les seves dependències al número 51 del carrer Aragó de Barcelona.

Es va formar teològicament a Madrid, i va exercir la pastoral a diverses localitats espanyoles en uns temps molt difícils pels protestants a causa de la intolerància franquista: Maó, Reus i Logronyo.

Més tard, es va doctorar en teologia a Montpellier i es va establir a Madrid, dedicant-se a l’ensenyament i a l'estudi dels textos bíblics. Com recorda el pastor protestant i col·laborador d'aquest portal Enric Capó, “la seva vocació específica va ser l’ensenyament de la Paraula de Déu que va exercir amb notable èxit especialment en el camp de l’hebreu, l’exegesi i teologia de l’Antic Testament”. Entre els grups ecumènics que va impulsar, destaca la seva col·laboració amb l'entitat ecumènica madrilenya Missioneres de la Unitat.

Entre els llocs on va donar classe, destaca l'Escola Bíblica dels pares agustins, situada a L’Escorial. Sobre aquesta presencia a l’Escorial ell mateix deia: "Si el rei Felip II hagués somiat que un protestant espanyol donés classes en el meravellós monestir, aixecat per ell i on va morir l'any 1598 i on està enterrat, ¿què hagués fet?".