Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Bisbat Urgell) L'arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra va presidir el 16 de juny al vespre, a la sala d'actes de Santa Maria del Fener, a Andorra la Vella, la presentació del llibre "Cristians en el món. Una presència activa". El llibre recull les ponències presentades el juliol de 2010 a la Càtedra de Pensament Cristià del bisbat d'Urgell pel Javier Elzo Imaz, catedràtic emèrit de Sociologia a la Universitat de Deusto (Biscaia), pel jesuïta Josep Maria Margenat, professor d'Ètica a la Universitat de Còrdova, i per Francesc Torralba, teòleg i Catedràtic de Filosofia a la Universitat Ramon Llull de Barcelona, i Director de la Càtedra.

A la presentació hi van intervenir Francesc Torralba, en la seva qualitat de Director de la Càtedra de Pensament Cristià, i el Vicenç Mateu, Síndic General d'Andorra, a més de l'arquebisbe Joan-Enric Vives.

Torralba va encetar la presentació tot comentant que el llibre recull "tres visions distintes i complementàries" que reflexiona sobre quina hauria de ser la presència dels cristians (que va definir, seguint Benet XVI, com "una minoria creativa") en un món tan plural i complex com l'actual. En aquest sentit, va recordar les paraules del Sant Pare quan, en el seu missatge de Nadal de l'any 2009 a la Cúria vaticana, proposava la creació d'un “Atri dels gentils, amb el propòsit de fomentar el diàleg entre cristians i no cristians, i els deia que "normalment, són les minories creatives les que determinen el futur... Els cristians hem d'estar ben presents en la construcció d'una societat justa i en pau".

Precisament, "L'Atri dels gentils. Junts cerquem un món millor" és el tema que centrarà les ponències de l'edició d'enguany de la Càtedra de Pensament Cristià, l'1 de juliol a Sant Julià de Lòria (Andorra), en la qual intervindran Melchor Sánchez de Toca, Subsecretari del Consell Pontifici de la Cultura; el periodista i escriptor Antoni Puigverd i Francesc Torralba.

Per la seva banda, el Síndic General d'Andorra Vicenç Mateu va compartir amb els presents algunes reflexions personals al fil de les ponències que es contenen al llibre. Va coincidir amb Torralba en la valoració de la laïcitat com un valor positiu "sense pressions" per afavorir la convivència entre les diferents confessions religioses que conviuen a les societats del nostre entorn, i va definir "la idea de l'Atri dels gentils com la pedra de toc d'aquest diàleg necessari entre creients conseqüents i humanistes conseqüents". Vicenç Mateu també va fer la consideració que "l'Església fa una aportació de sentit a les societats que es volen fonamentar només sobre una idea de neutralitat basada en el dret positiu, opció que normalment condueix a l'atzucac de l'individualisme extrem".

Vives va cloure la presentació amb unes paraules de condol i de suport per a les famílies de les víctimes de l'accident d'helicòpter succeït dimecres passat a la Parròquia de Canillo. Va agrair al Síndic "el to tan personal" de les seves reflexions i va felicitar Torralba pel seu recent nomenament com a President del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya.

A més de les ponències esmentades, el llibre (editat en català per Pagès Editors i en castellà per l'editorial Milenio) està encapçalat per un proemi de l’arquebisbe Vives i un pròleg de Francesc Torralba.