Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Entre els decrets publicats aquest dilluns per la Congregació per a les Causes dels Sants hi ha el reconeixement de catorze martiris de la Guerra Civil, entre ells el bisbe de Lleida Salvi Huix Miralpeix.

Tot i que hi havia una operació preparada per salvar-lo amb altres detinguts a l’inici de la Guerra, el bisbe de Lleida es va lliurar voluntàriament. El 5 d’agost de 1935 va sortir de la presó de Lleida amb un bon grup d’acompanyants camí del cementiri de Lleida per ser executats. El seu “Ja som a Sants” es va fer famós.

Salvi Huix Miralpeix va néixer el 1877 a Santa Margarida de Vellors, al bisbat de Vic. En el seu seminari va ser ordenat el 1903 pel bisbe Torras i Bages. El 1907 va ingressar a l’Oratori de Sant Felip Neri i va exercir el càrrec de professor d’ascètica i mística al seminari de Vic. Va viure com a filipó fins a l’any 1927 en que va ser nomenat bisbe d’Eivissa. L’any 1935 va ser nomenat bisbe de Lleida, durant uns anys governada pel bisbe Manuel Irurita, en qualitat d’administrador apostòlic.

L’altre grup de màrtirs reconeguts de la Guerra Civil són Josefina Martínez Pérez i 12 Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül assassinades el 1936 a l'arxidiòcesi de València.