Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Obra social “La Caixa”) Els concerts participatius, que impulsa l’Obra Social ”la Caixa” des de fa més de quinze anys, ofereixen a les persones aficionades a la música coral l’oportunitat de participar en un important projecte pedagògic i un espectacle musical de gran magnitud al costat de músics professionals de reconegut prestigi internacional.

L’Obra Social ”la Caixa” organitza des de fa més de quinze anys a diferents ciutats de l’Estat —entre les quals hi ha Barcelona— el tradicional concert participatiu d’El Messies de Händel. Des del 2008, l’entitat ha apostat per ampliar el repertori en format participatiu, incloent-hi obres com Carmina Burana de Carl Orff, la Missa de la Coronació de W. A. Mozart o grans cors d'òpera.

Aquest any, per segona vegada, l’Obra Social ”la Caixa” i la Fundació Privada de L’Auditori i l’Orquestra han impulsat un concert participatiu amb el Requiem de Mozart, interpretat per més de 450 participants individuals. Aquesta iniciativa constitueix una experiència enriquidora que convida els cantaires amb certs coneixements musicals a fer realitat un somni: cantar les parts corals d’una de les obres més emotives de Mozart juntament amb una orquestra i un director professionals.

Sota la direcció del prestigiós director suís Matthias Bamert, van actuar dimecres i dijous passat des de l’escenari l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i un conjunt destacat de solistes format per Isabel Monar, soprano; Marina Rodríguez-Cusí, mezzosoprano; David Alegret, tenor i Joan Martín-Royo, baríton. A aquests se’ls afegeixen, des de les seves respectives butaques a L’Auditori de Barcelona, els més de 450 participants individuals després d'un intensa treball de preparació dut a terme amb el suport dels directors preparadors Elisenda Carrasco i Oriol Castanyer.

Més de quinze anys d’experiència

Els concerts participatius de l’Obra Social ”la Caixa” constitueixen una experiència única que aplega cantants aficionats a la música coral juntament amb orquestres, solistes i directors de prestigi internacional per interpretar obres emblemàtiques del repertori simfonicocoral de tots els temps.

L’Obra Social ”la Caixa” impulsa aquesta activitat participativa, que va començar a Barcelona el 1995 amb El Messies de Händel i que s’ha portat, més endavant, a diverses ciutats espanyoles que s’han afegit al projecte amb un important èxit d’acollida i participació. El repertori s’ha ampliat a altres obres simfonicocorals.

Des del 1995, més de 24.000 participants han cantat les parts corals de les obres programades, i prop de 235.000 persones han assistit als concerts oferts a nombroses ciutats espanyoles, entre les quals hi ha Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Saragossa, Palma de Mallorca, Santiago de Compostel·la, Sant Sebastià, Tenerife i Valladolid.

L’OBC i els concerts participatius

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) va entrar a formar part del programa de concerts participatius de l’Obra Social "La Caixa" l’any 2006 amb el Mesies de Händel dirigida pel britànic Harry Christophers. Els dos anys següents l’OBC va interpretar Carmina Burana sota la direcció d’Eiji Oue, director titular de l’OBC del 2006 al 2010, i més tard amb l’italià Carlo Rizzi. Aquest ha estat el segon any que l’OBC interpreta el Rèquiem de Mozart, primer amb Víctor Pablo Pérez a la direcció i ara amb Matthias Bamert que va dirigir el concert d’enguany.