Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Bisbat de Girona) L’església de Sant Feliu de Girona ha estat distingida pel Sant Pare Benet XVI amb el títol de basílica menor. El dia 31 de maig de 2011, el Prefecte de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, cardenal Antonio Cañizares, va signar el Decret pel qual la fins ara Parròquia Major de Sant Feliu de Girona obté el títol i la dignitat de Basílica Menor.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, l’havia sol·licitat el passat 4 de febrer mitjançant un ampli informe sobre la història d’aquest magnífic temple, les seves joies artístiques i les seves activitats litúrgiques i pastorals.

El temple de Sant Feliu és un monument romànico-gòtic construït entre els segles XII i XIV, que fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 1931. S’ha documentat l’existència de construccions anteriors, dels segles VI-VII, i a l’absis actual s’hi conserven uns sarcòfags romano-cristians dels segles II-IV. D’altra banda, al segle XVIII es va construir la magnífica capella de Sant Narcís, patró de la ciutat i de la diòcesi, on es venera el sepulcre del sant. El seu campanar en forma d’agulla destaca en el perfil de la ciutat juntament amb el de la catedral, formant part inseparable de la imatge de Girona.

És, per tant, un testimoni de la fe del poble gironí des del primer màrtir conegut i venerat a la diòcesi, Sant Feliu, fins als nostres dies. La primitiva església construïda sobre la sepultura del màrtir fou la primera catedral de Girona. El temple actual conserva sepultures d’alguns dels seus bisbes des del segle X; va tenir una comunitat de canonges des de l’any 947 fins al segle XIX; des de llavors ostenta el títol de Parròquia Major, la més insigne de les parròquies de Girona, on tenen lloc anualment les solemnes celebracions diocesanes en honor als sants Narcís i Feliu, presidides pel bisbe diocesà, amb l’assistència del Capítol Catedral, les autoritats civils i un gran nombre de fidels.

El títol de Basílica Menor significa una especial adhesió a la Basílica Lateranense, seu del Pontífex Romà. Això comporta que totes les accions que es porten a terme en aquesta església han de tenir una especial rellevància, sobretot en els camps litúrgic i pastoral.

Oportunament s’anunciaran els actes de proclamació de la nova basílica.

El de Sant Feliu és el segon temple català que ha estat designat basílica per Benet XVI en menys d'un any després de la visita del papa a la Sagrada Família del passat novembre.