Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Claretians) Un any més l’aplec de Matagalls, que se celebra cada segon diumenge de juliol al cim d’una de les més estimades muntanyes catalanes, el Matagalls, ha estat tot un èxit d’assistència. Enguany els organitzadors de l’aplec estan més satisfets que mai ja que ha comptabilitzat, per ser exactes, 799 fitxes que testimonien la presència d’apleguistes, fet que supera lleugerament la participació d’altres anys.

El centre i el motiu dels aplecs és el de venerar la creu de Matagalls, plantada al bell cim del seu turó, en una data anterior al 1614, moment que recorda la documentació. Les primeres creus eren de fusta i per això els llamps i les tempestes les aterraven sovint, cosa que remeiaven com més aviat millor, els veïns de Viladrau plantant-n’hi una de nova. Un dels que va reposar aquesta creu va ser Sant Antoni M. Claret, probablement quan era regent o encarregat de la parròquia de Viladrau el 1840, després d’una prèdica o missió feta a l’agost d’aquest any.

El 1950 amb motiu de la canonització del pare Claret i gràcies al claretià Faustí Illa, promotor de l’aplec, es va celebrar la primera trobada i es van renovar els versos de Verdaguer. Al mateix temps es va posar al sòcol de la Creu una majòlica dedicada a Sant Antoni Maria Claret; el 1955 dos medallons de bronze, recordaven la vinculació de la Creu de Matagalls amb Sant Antoni Maria Claret i Jacint Verdaguer; i, finalment l'any 1975, amb motiu dels 25 anys dels aplecs, es va erigir al peu de la Creu un nou altar, format per una gran llosa amb diferents inscripcions i dedicatòries gravades, sostingut per un peu de ferro forjat.

Un estiu més i 62 anys després que el pare Illa donés sortida al primer aplec de Matagalls, diumenge passat es van concentrar dalt d’aquesta Muntanya centenars de persones que, de mica en mica, van anar fent el cim. A les 10 del matí va començar al programa d’activitats que estava previst; proclamació dels noms i distribució dels premis a la constància, missa concelebrada, presidida pel Bisbe de Vic, Romà Casanova, record pels apleguistes difunts, Rotllana i Cant dels Adéus. La jornada també va servir per inaugurar les millores fetes pel servei de Parcs Naturals a la Font de Mosquits, que va ser beneïda pel claretià Josep M. Codina. Durant la tarda es van lliurar els premis als guardonats al tercer concurs fotogràfic de l’aplec de Matagalls i finalment la trobada va finalitzar amb una ballada de sardanes.

L’aplec de Matagalls significa una jornada molt especial i esperada, per a un gran nombre de persones, tant organitzadors de l’esdeveniment, com participants, que, any rere any, ja tenen ben anotat a l’agenda que el segon diumenge de juliol queda expressament reservat per a fer el cim al Matagalls.