Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals - CR) Un culte especial va servir aquest diumenge per commemorar els 140 anys de presència dels metodistes a Barcelona. Es va fer a l’Església Protestant de Barcelona Centre, la primera missió metodista que es va constituir a Catalunya, i que està situada al carrer Tallers.

Des de llavors tan l'església de Tallers com les altres comunitats que formaven part del circuit metodista de Catalunya, han tingut les seves portes obertes cada diumenge, amb una excepció. Entre 1939 i 1945, totes les esglésies evangèliques foren clausurades arran del nacionalisme imperant del règim franquista: els pastors van haver d'exiliar-se, alguns foren empresoants, i els cultes es van haver de fer en els menjadors de les cases. S'impedia als protestants batejats com a catòlics casar-se per un ritus que no fos el de l'església romana, i les traves van arribar fins i tot a l'hora d'enterrar difunts.

"140 anys de temps difícils". Així ho va definir el pastor protestant emèrit i teòleg Enric Capó, qui en el culte especial, va fer una glossa sobre la història de l'església de Tallers.

L'església va obrir les seves portes l'any 1871, i va ser de les primeres esglésies evangèliques de Barcelona en fer-ho. Els petits nuclis protestants que havien sorgit a l'Estat al segle XVI foren exterminats per la Inquisició, i es reprimia qualsevol intent d'expansió per part de missioners protestants.

Explica la història que després del triomf de la revolució de 1868, el general Prim es va reunir amb un grup de protestants i els va dir que ara, ja podien recórrer Espanya sencera "amb la Bíblia a sota el braç".

L'obra metodista poc a poc es va anar expandint: amb esglésies i escoles a Barcelona i a Rubí, i punts de missió a altres ciutats catalanes. Les comunitats encara romanen obertes però les escoles, reconegudes per fer servir uns mètodes pedagògics avançats al seu temps, van tancar per sempre l'any 1939.

L'actual pastor de la comunitat, Carles Capó, va destacar en el seu sermó que la herència d'un passat difícil i caracteritzat per la vivència de la fe en clandestinitat ha de servir d'inspirador "pel present i pel futur”. “A l'igual que el poble d'Israel en l'Antic Testament, les esglésies estan sempre en situació d'èxode i són un poble que no para de caminar, sempre guiats per Déu”, va afegir.

Des dels anys 50, l'església de Tallers juntament amb altres comunitats del denominat 'Circuit Metodista de Catalunya i Balears' es va integrar a l'Església Evangèlica Espanyola (IEE), que s'autodefineix com a metodista i presbiteriana, agrupant així dues de les grans famílies del protestantisme històric.

Els metodistes van sorgir a Anglaterra, al llarg del segle XVIII, coincidint amb la primera revolució industrial. El moviment liderat per John Wesley va créixer ràpidament, especialment a les colònies britàniques de l'altra banda de l'atlàntic i avui, és una de les principals denominacions evangèliques: hi ha 76 esglésies que s'autodefineixen així en 132 països diferents, i que tenen 75 milions de creients.