Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Fundació Claret) Societat, Creença i Pensament és el cicle sobre humanisme i noves tecnologies que organitzen La Salle i l’Institut de Tecnoètica a la Sala Pere Casàldàliga de la llibreria Claret de Barcelona. El setembre es va fer la primera sessió sobre «L’humanisme en la nostra societat» de la qual en podeu veure un resum en aquest vídeo. Hi intervenen Lluís Font, secretari de Polítiques Educatives del Departament d’Ensenyament, Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia, Josep M. Esquirol, professor de filosofia de la UB i director del màster de Pensament i Creativitat de La Salle Campus Barcelona, moderats per Ramon Ollé (La Salle Campus BCN).

La propera sessió és el 27 d’octubre sobre tecnologia i progrés.

La sessió del 29 de setembre va començar amb una presentació general del cicle conduïda pel moderador de la sessió Ramon Ollé, explicant que la finalitat del cicle és la de repensar el discurs sobre l’humanisme en la nostra societat actual i mirar de cercar propostes per donar un pas més endavant al de la simple diagnosi de la situació.

A continuació va intervenir Lluís Font, que a partir d’una reflexió arran del moviment dels indignats, va ressaltar la importància de la visió humanística de tot el que succeeix en la nostra societat per tal de fer-ne una valoració en els camps de la cultura, política, educació,… per després aportar de nous en aquests camps, amb un humanisme renovat, continguts i valors significatius per a la formació humana integral dels nostres infants i joves.

Armand Puig, des de la vesant de la fe cristiana, va afirmar que el cristianisme, el que té d’original, és que no és una religió més, sinó que és un humanisme, que porta el valor de la humanitat en el moll de l’os de la seva raó de ser, que ja li ve del judaisme. A més, afirmà, que una gran part dels coneixements humanístics, ens ha arribat de la mà de la cultura cristiana i de la tasca de la traducció i transcripció que han dut a terme els ordres religiosos.

Des de l’aportació filosòfica, Josep M. Esquirol, va exposar que actualment es pensa que tot el que fa referència als humanismes està en retrocés en detriment de la tecnologia, i que cal cercar un equilibri d’ambdues. Però de fons, la qüestió important és que l’humanisme és basa en una concreció de l’home, pel què hi ha tants humanismes com cultures té l’home, i que cal cercar punts comuns i bàsics entre tots ells per poder arribar a aquest equilibri.

L’acte es va acabar amb un torn de preguntes de la mesa als ponents i també amb un breu diàleg amb el públic assistent.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.