Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Fòrum Social Pere Tarrés) "Què podem aprendre de la crisi?", ha estat el títol de conferència del Fòrum Social Pere Tarrés que ha ofert aquest divendres el director de Fundació La Caixa, Jaume Lanaspa. "La crisi ens està ajudant a treballar amb més igualtat i equitat", aquestes paraules resumeixen l'esperit positiu però autocrític de la intervenció del director de Fundació La Caixa.

De fet, Lanaspa no ha escatimat crítiques a les entitats financeres ni al model econòmic. "No pot ser que una caixa d'estalvis animés la gent a endeutar-se per tenir tot el que volien". I és que segons el director de la Fundació La Caixa, s'ha demostrat que "era un mite que el mercat s'autoregulava" i ha fixat l'origen de la crisi en fa més de 30 anys amb la "desgularització dels mercats iniciada per Reagan i Thatcher". En aquest sentit, Lanaspa ha recordat que "en la bonança hem viscuts aïllats en nosaltres sense parar-nos a reflexionar si el que fèiem estava donant bons resultats". Precisament, també ha reclamat aquesta eficiència a les entitats socials, fins i tot considerant la fusió d'entitats.

Malgrat les crítiques pel model financer i econòmic, Lanaspa s'ha mostrat optimista respecte als aprenentatges que pot deixar la crisi. Entre ells, ha citat el fet de saber prioritzar allò realment important, la planificació estratègica, la personalització i la política de les aliances. Concretament, sobre la personalització ha assegurat que "cal personalitzar la nostra actuació, si cal difuminant la frontera entre públic i privat". A més, s'ha mostrat convençut que les obres socials de les altres caixes d'estalvi catalanes remuntaran un cop passada la crisi.

Aquesta crisi ha comportat també canvis en la manera de treballar les obres socials, ha assegurat Jaume Lanaspa: "Hem passat de la transferència de recursos financers a la col·laboració amb les entitats i el forment de l'autonomia i l'empoderament si es tracta de persones"

Davant d'una audiència d'un centenar d'assistents, dirigents polítics i responsables d'entitats socials, el director de l'Obra Social de La Caixa ha contestat a preguntes sobre l'atur o sobre un possible impost de les transaccions financeres. Sobre l'ocupació, Lanaspa ha considerat que "reduir l'atur implica canviar el model econòmic i invertir més en formació, especialment la formació professional". A més, s'ha mostrat partidari de taxes que gravin les transaccions internacionals però amb una proposta molt ben analitzada.

Per la "Cuina de l'Alberg" de la Fundació Pere Tarrés han passat personalitats com ara presidents de la Generalitat, Artur Mas, José Montilla i Jordi Pujol; el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering; l'Abat de Montserrat, i experts del món acadèmic i empresarial, entre d'altres ponents. El proper conferenciat del Fòrum Social Pere Tarrés serà el conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas Colell.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.