Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(CR) Amb motiu dels seus 90 anys, el 1999 el programa "Signes dels temps" va entrevistar al jesuïta i historiador Miquel Batllori (1909-2003). Aquest jesuïta nascut a Barcelona repassa amb Teresa Pou diversos moments del segle XX com la Setmana Tràgica, la Guerra Civil Espanyola, la Segona Guerra Mundial i el Concili Vaticà II.

Sobre la presència del fet religiós a la societat, el pare Batllori afirma que "actualment no vivim en una època d'ateisme, sinó en una època d'un agnosticisme que implícitament reflecteix la preocupació de l'home pel fet de Déu". I afegeix: "a mi no em fa por que la gent dubti, a mi el que em fa por és que la gent ni tan sols dubti. Mentre una societat dubta és una societat que té un element religiós en la seva cultura".

I mirant al futur sentencia: "com que el fet de Déu ha impressionat i ha interessat als homes dels de l'antiguitat més remota, en el futur continuarà estant present el problema de Déu". Sobre la història de la humanitat, afirma que "no podem dir mai això no passarà mai més, poden canviar les circumstàncies i les coses poden tornar a esdevenir semblantment a les anteriors o potser encara pitjor". Referint-se a les guerres i la violència en el segle XX, Miquel Batllori es mostra contundent: "la pau és el producte de la justícia. Com més justícia hi hagi al món més esperança hi ha que la pau continuï".

Preguntat sobre el pas del temps, Batllori afirma: "mai no faré lloança de temps passats" i preguntat sobre ell mateix, diu: "jo no em considero un intel·lectual, em considero només un estudiós".

Si no veieu bé el vídeo podeu anar aquí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.