Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Jordi Llisterri – CR) Aquest dilluns al vespre va morir el teòleg, liturgista i periodista Joan Llopis, ferm defensor del Vaticà II. Especialista en litúrgia i en informació religiosa, doctor en teologia, va ser consultor d’una de les comissions encarregades de l’aplicació de la reforma litúrgica del Concili Vaticà II. El funeral serà aquest dimecres a les 15h. al Tanatori de les Corts.

Capellà, posteriorment secularitzat, va representar els corrents més oberts i progressistes de l’Església a Catalunya. Va viure en primera persona l’experiència del Vaticà II i la seva aplicació. Es va implicar molt directament en la reforma conciliar i va participar a finals del anys 60 en l’edició catalana dels textos per a litúrgia. En aquest àmbit va participar activament en el Centre de Pastoral Litúrgica, especialment com a membre del consell de la revista Phase.

En l’àmbit periodístic va ser responsable, conjuntament amb Joaquim Gomis, de la pàgina de informació religiosa del diari Avui des del primer número. Ha col·laborat en diverses revista, com Serra d’Or (on feia la selecció anual de llibres religiosos), Qüestions de Vida Cristiana (on va mantenir una gran amistat amb el pare Evangelista Vilanova i amb Maria Martinell) i fins fa poc a la revista Foc Nou. Aquí podeu llegir una llarga entrevista publicada el mes de maig a Foc Nou, centrada especialment en l’aplicació del Vaticà II.

Nascut a Barcelona el 1932, va ser ordenat capellà el 1958 i va estudiar a Barcelona, Salamanca i Roma on es va doctorar en teologia a la Universitat Gregoriana. També es va llicenciar en psicologia a la Universitat de Barcelona. Va participar en la fundació de l’Institut Superior de Litúrgia de Medellín i també va ser professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, de la Universitat de Teologia de Salamanca i de l’Institut de Teologia de Barcelona. Es va secularitzar el 1973.

Va traduir al català autors com Antonio Rosmini i sant Francesc de Sales, i va publicar nombrosos llibres com Itinerari litúrgic, El entierro cristiano, L’Evangeli (re)humanitzador, La litúrgia a través dels segles, L’Escolta de la Paraula, Compartir el pan y el perdón, La fe dels cristians.

Estava casat amb la filòloga Maria Colom i ha mort en la seva companyia a causa d’un càncer. El proper 17 de juliol hauria complert 80 anys.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.