Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Ramon Bassas - CR) Avui, dia de la Mare de Déu d'Agost se celebren les festes en honor a Santa Maria de Cubelles, patrona d'aquesta vila del Garraf que és a tocar del riu Foix. Cada any, els membres de l’Agrupació de Balls Populars de Cubelles fa l'ofrena a la Verge dels productes que els pagesos conreen, enmig d'una festa major en què destaquen la cercavila nocturna dels Diables i l'empalmada de la vigília. Enguany, amb motiu dels 25 anys del Gegantó Charlie Rivel, els geganters d'aquesta Agrupació (Agrupa en el llenguatge dels cubellencs) faran l’ofrena a la Verge dels productes agrícoles, just abans que totes les colles iniciïn la sortida d’ofici, exhibint el seus balls davant de la ciutadania i les autoritats municipals.

Aquesta tradició enllaça amb el passat agrícola de la vila de Cubelles, els orígens de la qual es troben en l'antic castell, esmentat l'any 1041 pel cavaller Gombau de Besora en el seu testament. El terme que es forma més tard va ser incorporat a la Corona de Catalunya i Aragó pel rei Jaume I l'any 1251. El municipi es crea per un privilegi d'Alfons III el segle XIV. El 1611, Cubelles aconsegueix separar-se de Vilanova. Quatre segles abans, la mateixa Vilanova s'havia format sota l'empara de Cubelles. El casal dels Marquesos d'Alfarràs, edificació rectangular, de tres pisos, i adossada a una torre semicircular, va ser edificat l'any 1675 a sobre mateix de les restes de l'antic castell de Cubelles. La Cubelles actual està envoltada d'urbanitzacions, zones residencials i descampats. El nucli antic es redueix als carrers que envolten Santa Maria, a 500 metres de la costa. L'actual parròquia de Santa Maria és una construcció barroca del segle XVII, que reprodueix, a menor escala, Sant Antoni Abat de Vilanova. La seva planta és rectangular.


Mostra Elements festius d'origen religiós en un mapa més gran

Foto: Blog Espai Jove Cubelles

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.