Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Jaume Mayoral - CR) Aquest mes d’agost el Bisbat d'Urgell està ple de festes majors en honor de la Mare de Déu i dels sants. Així del 21 al 27 d’agost i celebrant la propera festa de la Degollació de Sant Joan Baptista ha estat el poble de Penelles, a l’arxiprestat del Baix Urgell, qui ha celebrat la seva festa grossa de l’estiu, amb un farcit programa d’actes per a totes les edats, infants, joves i famílies. Sense deixar les tradicions com la Missa de Festa Major, o l’elecció del nou hereu i pubilla del poble. [Es celebra els dies anteriors i posteriors al diumenge més proper al 29 d'agost, dia de la missa. Els que són fora tornen per uns dies, els carrers i els balcons llueixen la senyera i la Plaça Major és engalanada. Divendres es fa el pregó, i tot seguit el correfocs. Diumenge, solemne anada a missa, amb autoritats i pubilles. La resta de dies, balls, xocolatada i activiatts infantils, competicions esportives, etc., segons Festes.org]

Un altre moment important que en aquest i en altres pobles ha agafat un cert relleu en els darrers anys és el pregó que es fa per solemnitzar la Festa Major. Enguany l’Ajuntament ha elegit la figura i l’obra dels Germans de la Creu Blanca i del seu centre “Llar de Santa Anna” al Castell del Remei, terme municipal de Penelles. Ha estat el fins ara superior de la Comunitat del Castell del Remei, el germà Joaquim Cifuentes l’encarregat de tant gran honor i responsabilitat, tot aprofitant per agrair-li la seva tasca durant aquests darrers anys, i desitjar-li el millor en el seu nou destí a un centre del Germans de la Creu Blanca a Granada.

Així el divendres 24 d’agost a les 9 del vespre, la corporació municipal penellenca, acompanyada del nou hereu i la nova pubilla i el germà Joaquim s’ha traslladat fins el balcó de l’ajuntament per seguir aquest protocol tant popular. Abans la campana de l’església ventada pel jovent del poble ha repicat insistentment a Festa Major. Al carrer molts penellecs del poble i vinguts per l’ocasió han escoltat les paraules que se’ls ha adreçat.

El Sr. Eloi Bergós, Alcalde de Penelles, ha fet la introducció del convidat, hi ha subratllat que el germà Joaquim representava una de les obres caritatives i socials més importants que té l’Església per atendre els més exclosos socials, que era una manera de reconèixer la seva tasca i la seva entrega, així com la dels professionals i voluntaris de la zona que setmanalment es fan presents per donar un cop de mà. Com ha dit el Sr. Alcalde, als gairebé 500 convilatans censats a Penelles s’ha de sumar-hi els 50 nois del Castell del Remei, ells també són part del poble, i són importants per al poble, les seves mancances i dificultats queden superades pel seu somriure i afecte a la gent que els cuiden i acompanyen.

El germà Joaquim ha recollit en el seu discurs la tasca que fan els Germans de la Creu Blanca i la gran família d’amics i amigues que tenen. Que donar-los aquest oportunitat d’estar al balcó de l’ajuntament vol dir que la seva feina té un sentit també humà i familiar. I que la seva feina la fan perquè la seva vocació que neix de l’Evangeli els empeny a fer-ho des de l’amor i l’entrega als més necessitats.

En acabar el discurs la traca ha marcat l’inici de la festa, que s’ha acompanyat amb un fort aplaudiment pels Germans de la Creu Blanca. Un còctel de Festa Major servit per la jove i eficient Comissió de Festes ha permès compartir una estona entre els assistents abans de la Festa Jove que ha omplert la plaça i els carrers del poble de joves i adolescents que també viuen la festa, a la seva manera.

Us facilitem la web dels Germans de la Creu Blanca [aquí], per conèixer millor la seva obra i un petit vídeo de presentació que han realitzat darrerament.


[Mn. Jaume Mayoral és capellà de la diòcesi d'Urgell]


Mostra Elements festius d'origen religiós en un mapa més gran

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.