Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Conferència Episcopal Tarraconense) Dels dies 5 al 10 de gener de 2013 ha tingut lloc, a Betlem i a Jordània, la XIII Trobada anual de la Coordinadora de Conferències Episcopals d’Europa i Nord Amèrica en suport de l’Església a Terra Santa. A les trobades dels darrers anys, Joan-Enric Vives, Arquebisbe-Bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, hi acudeix com a representant de la Conferència Episcopal Espanyola per fer viva la proximitat de l´Església amb els cristians de la terra que ha vist néixer, morir i ressuscitar Jesús. La trobada en comunió amb l´Església a Terra Santa i l´Assemblea dels Bisbes Catòlics de Terra Santa ha tingut enguany com a tema central de reflexió les persones que estan patint i són vulnerables a Terra Santa. A més de Vives, hi han participat arquebisbes i bisbes dels Estats Units, Canadà, Anglaterra i Gal·les, Alemanya, França i Islàndia, amb altres membres de Sudàfrica, Bèlgica i Itàlia.
Iniciada la reunió el vespre del dissabte dia 5 a Betlem, el diumenge 6 i el dilluns 7 de gener la delegació ha estat a Jordània per visitar els refugiats iraquians i sirians. En els dies següents, els participants han estat informats sobre la situació a Terra Santa, per part de Fouad Twal, Patriarca llatí de Jerusalem i del Nunci apostòlic, l´Arquebisbe Giuseppe Lazzarotto. Les jornades han estat marcades per diversos moments d´oració, la celebració diària de l'Eucaristia, la reunió amb les comunitats locals i amb els bisbes catòlics de diferents ritus, així com amb els responsables i estudiants de les Universitats de Betlem i Americana de Jordània, així com amb membres de la família reial de Jordània i les autoritats locals de Palestina. La visita ha conclòs a Jerusalem amb una celebració al Sant Sepulcre i amb una conferència de premsa al Patriarcat Llatí de Jerusalem.
La Coordinadora de Conferències Episcopals en suport de l´Església a Terra Santa representa les Conferències Episcopals Catòliques d´Europa i Nord Amèrica i fou creada a Jerusalem l´any 1998, a petició de la Santa Seu. Al final del seu encontre, els Bisbes han emès un comunicat oficial, que transcrivim a continuació:
Comunicat de la coordinadora de les conferències episcopals en suport de l'Església a Terra Santa
"D'ençà que els bisbes que formen part de la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport als Cristians de Terra Santa es varen reunir el gener de 2012, el poble d'aquesta regió ha viscut esdeveniments foscos i dramàtics: el conflicte a Gaza i el sud d´Israel; la guerra civil a Síria, que ha donat lloc a un gran nombre de refugiats que han hagut de fugir cap a altres països, produint-hi una enorme tensió sobre els seus recursos; i un increment de la polarització entre Israel i Palestina. Aquests fets han causat una profunda ansietat a tothom en aquesta regió, per als Israelians, Palestins, Jueus, Musulmans, i en particular per a la minvant població Cristiana.
"Aquest any hem pogut tenir encontres amb comunitats Cristianes de Gaza, Betlem, Beit Jala, Màdaba i Zarqa. A la Vall de Cremisan hem tingut coneixement sobre les lluites legals per protegir les terres de les poblacions locals i les institucions religioses pel que fa a la invasió que significa la Barrera de Seguretat ("el Mur"). Ens comprometem a continuar instant els nostres respectius governs perquè actuïn per tal d´evitar aquesta injustícia. Hem pogut escoltar un testimoni commovedor per part de les religioses implicades en l'atenció a treballadors emigrants, persones objecte de tràfic i presos.
"La nostra fe s´ha enriquit amb el valor i la fortalesa de les persones que hem trobat: aquells amb els quals hem compartit una joiosa celebració de la Missa a Zarqa, a Jordània; els que tenen cura de persones vulnerables, com els refugiats de Síria i d'Iraq que fugen del terror i la violència; els que lluiten contra l'opressió i la inseguretat en els països que conformen la Terra Santa. Hem sentit la necessitat de promoure una pau justa i una crida envers les comunitats Cristianes en els nostres països d´origen i envers les persones de bona voluntat de tot arreu per tal que donin suport a la tasca duta a terme en aquesta regió per construir un futur millor. Bons exemples són els dos organismes que hem visitat: el Servei Catòlic d'Ajuda dels EE.UU. (Catholic Relief Services) a Gaza i el programa per als refugiats de Càritas de Jordània.
"També hem sentit la crida a reconèixer i a comunicar a tothom com la fe en Déu porta llum a la vida de les persones a la Terra Santa. Una de les maneres amb què això es produeix és amb el compromís de l'Església en favor de l'educació, una inversió tangible per al futur. Un dels llocs on això es fa més evident és a la Universitat de Betlem, on ens van colpir els testimonis dels estudiants, i a la Universitat Americana de Màdaba, a Jordània. El 2009, el Papa Benet XVI va exhortar professors i estudiants de la regió a ser constructors d'una societat justa i pacífica formada per persones de diferents orígens religiosos i ètnics.

"Conjuntament amb els Bisbes locals, encoratgem a donar un suport pràctic a les persones vulnerables, a la formació dels joves i a tots els esforços per a la promoció de la pau. Animem als cristians a venir en pelegrinatge a Terra Santa, on experimentaran la mateixa càlida hospitalitat que nosaltres hem rebut. Treballarem fort per convèncer els nostres respectius Governs perquè reconeguin les causes profundes del sofriment en aquesta terra i intensifiquin els seus esforços per una pau justa. Ens fem ressò de la crida que el Papa Benet XVI ha fet recentment en el seu Discurs al Cos Diplomàtic acreditat davant la Santa Seu: "Després del reconeixement de Palestina com a Estat observador no membre de les Nacions Unides, torno a expressar l'esperança que, amb el suport de la comunitat internacional, els Israelians i els Palestins es comprometin per una coexistència pacífica en el marc de dos Estats sobirans, on es preservin i garanteixin el respecte de la justícia i les aspiracions legítimes dels dos pobles. Jerusalem, sigues el que el teu nom significa! Una ciutat de la pau, i no de divisió".

Signen el comunicat final:
Richard Smith - Arquebisbe d´Edmonton (Canadà)
Joan-Enric Vives - Arquebisbe d‘Urgell (Espanya i Andorra)
Gerald Kicanas - Bisbe de Tucson (Estats Units d´Amèrica)
Stephan Ackermann - Bisbe de Trèveris (Alemanya)
Michel Dubost - Bisbe d´Évry (França)
William Kenney - Bisbe aux. de Birmingham (COMECE)
Peter Bürcher - Bisbe de Reykjavik (Islàndia i Conferència Episcopal Països Nòrdics)
Declan Lang - Bisbe de Clifton (Anglaterra i Gal·les).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.