Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

«Les autoritats han d’assumir plenamente la responsabilitat de salvaguardar la presència cristiana a Mossul. Cal una intervenció internacional que obligui el govern central i el local a actuar immediatament.» Són les declaracions de Mons. Georges Casmoussa, arquebisbe sirocatòlic de Mossul, en el momento en què a la ciutat no sembla calmarse l’onada de segrestos i assassinats de cristians. És per això que els bisbes cristians de Mossul han escrit i lliurat al govern local una exhortació amb paraules molt clares.

El missatge denuncia la violència contra «els nostres fills cristians a la ciutat de Mossul», amb l’assassinat de persones pacífiques i innocents, tot evidenciant «un pla premeditat per pressionar les Esglésies cristianes, per poder tirar endavant una certa agenda». Tots els esforços dels líders religiosos de la ciutat, cristians i musulmans, no han pogut aturar la violència, afirma el text: «Aquests actes continus ens porten a pensar que no som benvinguts en aquesta ciutat, que és la nostra pàtria.»
Els bisbes recorden que «els cristians han participat directament i amb gran eficàcia en l’edificació de la civilització a Mossul», a la ciutat i a tota la regió, tot oferint una aportació fecunda a l’art, a la cultura, al pensament i a la creativitat, a més de l’economia i la societat. Són reconeguts per tothom com a «elements pacífics i constructius de la societat».
 
Els bisbes es pregunten: «És d’aquesta manera que som recompensats? Amb l’expulsió de la nostra ciutat, amb la marginació de la vida pública, treientnos de la nostra terra?» «La sang dels nostres fills, que són fills de l’Iraq, la sang dels nostres bisbes i sacerdots seguirà sent vessada impunement, sense que ningú no cerqui els assassins? L’Estat restarà indiferent?» El missatge conclou: «Exigim que els homes del govern donin prioritat al respecte de la llei i de l’estat, i tutelin la seguretat i la confiança dels ciutadans.» «Demanem als governants que no malbaratin les seves forces lluitant entre ells pel poder i l’hegemonia», sinó més aviat que «persegueixin les accions criminals perquè siguin portats davant de la justícia els executors i els promotors» de la violència.
 
Davant de l’onada de violència anticristiana que assola l’Iraq, i que provoca nombroses víctimes, l’arquebisbe de Kirkuk, Mons. Louis Sako, va organitzar una jornada de pregària i dejuni. La iniciativa del prelat responia a l’assassinat d’almenys vuit cristians a Mossul en les darreres setmanes, una sèrie de crims que ha suposat un nou èxode de fidels.
 
Benet XVI segueix amb especial preocupació la violència desformada a l’Iraq i, per això, després del rés de l’Àngelus del diumenge 28 de febrer, va instar les autoritats civils iraquianes i la comunitat internacional a dedicar esforços per aconseguir la pau. «Espero que no es renunciï a la temptació de
fer prevaler els interessos particulars sobre la seguretat i sobre drets fonamentals de tot ciutadà», va assenyalar el Papa. I va exhortar la comunitat internacional «a prodigar-se per donar
als iraquians un futur de reconciliació i de justícia, mentre invoco de Déu amb confiança el do preciós de la pau. He sabut amb profunda tristesa les tràgiques notícies dels recents assassinats d’alguns cristians a la ciutat de Mossul i he seguit amb gran preocupació els altres episodis de violència perpetrats
a la martiritzada terra iraquiana contra persones indefenses de diversa pertinença religiosa».
 
Per la seva banda, la nunciatura apostòlica a l’Iraq ha emès una nota en què assenyala que «la llarga llista d’homicidis sembla que a l’Iraq mai no tingui fi. Tota aquesta destrucció de vides humanes horroritza. Els cristians han estat moltes vegades en el punt de mira: assassinats, segrestos i danys
ingents a esglésies i convents. Les comunitats cristianes de Mossul han estat molt afectades i han pagat un alt preu, malgrat la seva unànimement reconeguda vida pacífica».

Text publicat a Catalunya Cristiana.