Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

La població de Sant Andreu de Llavaneres, a la comarca del Maresme, dóna la benvinguda als seus visitants amb el monument del seu fill més universal: el cardenal Josep de Calassanç Vives i Tutó. Situat dins d’un parc, a l’entrada del poble, el monument és una obra del 1950 que va ser projectat per l’arquitecte noucentista Josep M. Pericas i l’escultura és de l’artista sarrianenc Josep M. Camps Arnau. D’ençà de la seva construcció, aquest monument ha servit per recordar als veïns de Sant Andreu de Llavaneres i als visitants ocasionals que en aquella terra va néixer l’any 1854 Josep de Calassanç Vives i Tutó, framenor caputxí i que com a cardenal va ser un dels consellers més influents dels papes Lleó XIII i Pius X. La seva influència va arribar a ser tan gran que en aquells anys es van fer populars a Roma les expressions Vives fa tutto («Vives ho fa tot») i Vives è tutto («Vives ho és tot»).

Des de feia anys, especialment des del 2004, quan es va celebrar el 150è
aniversari del seu naixement, es feia cada cop més imperiosa la necessitat de localitzar les despulles del cardenal Josep Vives i Tutó. I això finalment es va fer realitat el 21 de maig del 2009, quan
fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins, va localitzar al cementiri romà de Campo Verano la tomba del cardenal Vives i Tutó.
 
Tal com va explicar el mateix fra Valentí Serra en un article publicat al gener a Catalunya Cristiana, «les despulles reposaven en el primer nínxol que hi ha situat damunt de la capella d’una antiga torre romana (reconvertida des de finals del segle dinovè en panteó mortuori pels membres de la cúria generalícia dels frares caputxins); una torre annexa a les edificacions de
la basílica de Sant Llorenç extramurs, que custodien i atenen pastoralment els frares caputxins a petició del beat Pius IX» (…) «Les despulles cardenalícies han romàs quasi un segle situades dins d’una caixa de zenc amb aquesta inscripció: Fr. Josephus Calasanctius S.R.E. Card. Vives et Tuto. Obitus Monte Porzio Catone (Roma) Die VII Septembris Anno Domini MCMXIII. Annus natus LIX.»
 
Retorn a Sant Andreu de Llavaneres
Va ser així com a finals del mes de maig del 2009 el Museu-Arxiu Vives i Tutó de Sant Andreu de Llavaneres, en funcionament des del 2003, va rebre un parell de fotografies de la tomba del cardenal Vives, enviades per fra Valentí Serra de Manresa. «Aquella bona notícia, llargament esperada», explica Joan Devesa, director del Museu-Arxiu Vives i Tutó, «va posar en marxa la parròquia, l’Ajuntament, el Museu-Arxiu Vives i Tutó i els familiars per preparar el retorn de les despulles del cardenal a la seva
població natal».
 
Un cop enllestits tots els tràmits, finalment les despulles del cardenal Josep Vives i Tutó van arribar a Barcelona el 18 de novembre del 2009 i van ser rebudes per fra Jacint Duran, ministre provincial dels caputxins, i per fra Pere Cardona, secretari. Van ser dipositades provisionalment a la cripta del convent
d’Arenys de Mar, precisament un espai que, tal com explica el mateix fra Valentí Serra, «va ser projectat per l’arquitecte Bonaventura Bassegoda per a la sepultura de les despulles del cardenal llavanerenc!»).
 
Però el dia clau de tot el pelegrinatge va arribar el dissabte 27 de febrer, quan finalment el cardenal Vives i Tutó va tornar a la població que el va veure néixer i d’on va sortir a l’edat de 6 anys
per anar a viure a Mataró. Les despulles del cardenal Vives es van dipositar a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, on van ser exposades al públic. L’endemà, diumenge
28 de febrer, van iniciar el recorregut cap al sepulcre definitiu a la capella del Santíssim de l’església parroquial de Sant Andreu de Llavaneres. L’urna, portada pels caputxins Valentí Serra i Pere Cardona, va recórrer els pocs metres que separen l’ajuntament de la parròquia acompanyada dels familiars, dels membres de la corporació municipal i de veïns de la població.
 
Per a Sant Andreu de Llavaneres va ser aquest sens dubte un dia històric. En declaracions a Catalunya Cristiana, Bernat Graupera, alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, va valorar el retorn molt positivament: «Feia molts anys que esperàvem el retorn de les despulles del cardenal Vives i Tutó, cosa que ens ajudarà sens dubte a donar més a conèixer a les noves generacions la figura d’aquest fill il·lustre de Sant Andreu de Llavaneres.»
 
Cardenal Martínez Sistach: «Necessitem líders espirituals»
A la porta de l’església parroquial esperaven l’arribada de les relíquies el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona, i Mn. Juan Manuel Prieto, rector de la parròquia, acompanyats
d’altres preveres vinculats a la població de Sant Andreu de Llavaneres, com Jaume González-Agàpito, l’antic rector de Llavaneres que sempre va mostrar un gran interès per aconseguir que les despulles del cardenal Vives i Tutó reposessin a la parròquia on va rebre el baptisme.
 
El cardenal Lluís Martínez Sistach, que va presidir la solemne missa, va destacar la vinculació que sempre va unir Vives i Tutó amb Sant Andreu de Llavaneres perquè, va dir l’arquebisbe de Barcelona, «tots portem al cor la terra on hem nascut i amb la qual ens sentim identificats».
 
El fet del retorn de les despulles marca, segons el cardenal, un momento important per a la població de Sant Andreu de Llavaneres perquè també «el poble valori més les seves arrels cristianes, així com la presència de l’església, de la parròquia i dels cristians en general en la convivència social». El cardenal Lluís Martínez Sistach va destacar la forta infl uència que va tenir Vives i Tutó al Vaticà en el sentit que «va ajudar molt Catalunya des de Roma, sobretot a favor de la cultura i la llengua catalana, i la pastoral del nostre país».
 
«Avui dia», va afegir el cardenal Martínez Sistach, «també necessitem líders espirituals i líders en tots els sentits, persones que marquin i donin orientacions. Moure’s en el present cap al futur no és una cosa fàcil i, en aquest sentit, necessitem l’orientació de persones de prestigi moral, intel·lectual i religiós.
Així mateix, també va molt bé que cada poble tingui els seus “ambaixadors” que puguin tutelar i defensar arreu el que dóna la identitat d’un poble: la seva espiritualitat, la seva religiositat i la seva cultura. El cardenal Josep Vives i Tutó ho va fer, cosa que li hem d’agrair moltíssim».
 
El sepulcre construït des de l’any 1988 a la parròquia de Sant Andreu de Llavaneres fi nalment acull ja les despulles del cardenal Josep Vives i Tutó. De cara al 2013 la població es prepara ja per celebrar el centenari de la mort del seu fi ll més il·lustre, però mentrestant són diverses les activitats organitzades per donar més a conèixer la fi gura del cardenal Vives i Tutó entre la població. Així, del 13 al 16 de maig s’ha organitzat un pelegrinatge a la Roma de Vives i Tutó.

Text: Carme Munté. Foto: Agustí Codinach. Text publicat aCatalunya Cristiana.