Salta al contenuto principale

El Govern de la Generalitat sembla que preveu també una dràstica retallada, en més d'un 50%, de la cooperació al desenvolupament amb els països més pobres. Si això es confirma, seria profundament lamentable i injust.

Jo comprenc perfectament l'amarga necessitat de reduir l'actual dèficit de la Generalitat. Altra cosa és determinar quines són les causes d'aquest dèfict i, sobretot, quina és la manera de corregir-lo. La qüestió és complexa i les opcions sempre discutibles però, en qualsevol cas, el que no és acceptable és fer-ho retallant partides de despesa que afectin als col·lectius més vulnerables, i aquí cal incloure la solidaritat catalana amb les poblacions empobrides del món, que són també els qui pateixen més greument la crisi econòmica.

L'any 2001, atenent una àmplia demanda social, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la llei de cooperació al desenvolupament. Aquesta llei volia ser un salt endavant en la cooperació i preveia incrementar progressivament els fons destinats fins arribar almenys al 0,7% dels ingressos corrents incondicionats de la Generalitat com a molt tard l'any 2010. Els successius plans directors de cooperació, aprovats al Parlament, van ratificar i concretar aquest compromís i previen arribar almenys 0,059 del PIB català el 2012.

Doncs bé, deu anys després de la llei, aquest mandat segueix incomplert i, a sobre, s'anuncia retallada. En efecte, la xifra dedicada a la cooperació al 2010 es troba per sota del 0,39% dels ingressos tributaris de la Generalitat i per sota del 0,029 del PIB català.

És cert que, des de l'aprovació de la Llei, els fons destinats a cooperació havien augmentat any a any (encara que sempre per sota del que preveien els plans directors aprovats pel parlament per tal de complir el compromís), passant dels 17 milions del 2001 als 62 milions destinats el 2008. Ara bé, l'any 2009 ja va començar una profunda retallada i només se'n varen gastar uns 57. L'any 2010, es van retallar més, destinant-se menys de 50. Fonts oficioses en asseguren ara que el pressupost per al 2011 no arribarà ni als 40 milions d'euros.

Això significaria no solament un evident incompliment de la Llei i de tots els compromisos expressats pel Parlament des d'aleshores, sense que tingui cap efecte significatiu en la reducció del dèficit, sinó també una actitud clarament insolidària. Quan la solidaritat amb els més vulnerables no arriba als mínims, ni a la proporció que s'ha compromès, aleshores no es pot reduir en cap cas.

Les ONG ens hem mobilitzat contra aquesta previsió. Vull creure que el Govern rectificarà el seu erroni criteri. Encara és a temps.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.