Salta al contenuto principale
By Anna-Bel Carbonell Rios .
In Sini

En el darrer mes m’han convidat en diverses ocasions a participar en espais de debat d’entitats socials d’Església. Des de diferents àgores, a diferents coneguts-desconeguts se’ns demana opinió des de l’experiència del dia a dia a “peu de carrer”.

La dicotomia coneguts-desconeguts es podria presentar com l’avaluació de la coneixença, i definiria la molta o poca freqüència de tracte entre persones. És una situació, si més no, curiosa a l’hora que simpàtica i que crec que sense cap mena d’intenció de trivialitzar es mereix una petita reflexió.

Davant la recança, la desconfiança i el temor al no conegut que s’associa, generalment, a la paraula “desconegut”, els meus “desconeguts amb causa” representen la força i la capacitat requerides per fer avançar tot un ampli ventall d’accions vers els més necessitats.

Parlo de coneguts per què al final tots els qui treballem, remuneradament o com a voluntaris, en el món social, acabem coincidint en tots els fòrums i coordinadores i, o ens coneixem personalment o en tenim referència com entitats. Dic desconeguts perquè, en la línea del que en el seu dia va expressar el salesià M. Lasarte en la carta adreçada al diari New York Times, som molts els anònims que formem part de l’Església que s’implica amb el més feble, està al costat del vulnerable i reforça al més fràgil sense cap necessitat de sortir als titulars. Desconeguts amb causa! se m’acudeix de dir. La causa són els altres sense menyspreu de cap etiqueta. Els desconeguts som aquells laics, religiosos…. que allà on hi ha problemes socials, treballem sense fer soroll, sense buscar reconeixements ni medalles, per vocació d’ajudar, d’educar, de tenir cura, d’acompanyar, d’escoltar… de millorar la societat, amb la paciència i la humilitat de qui sap que està fent bé.

On rau l’efectivitat de la tasca realitzada? En el conegut o el desconegut? On serien tantes i tantes vegades molts projectes sense la col·laboració dels desconeguts anònims?

A partir d’ara quan sentim parlar de desconeguts hauríem d’intentar esbrinar a quin tipus de desconegut es fa referència.

Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.