Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Aquest dimecres s’ha clausurat l’edició 45 de les Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura organitzades pel Centre Sacerdotal Rosselló de l’Opus Dei. Més de cent sacerdots procedents de les diòcesis catalanes s’han reunit durant dos dies per reflexionar sobre els trets que han de definir el capellà catòlic.

En la primera sessió va intervenir el bisbe auxiliar de Barcelona Sebastià Taltavull parlant de les dimensions del ministeri sacerdotal. Taltavull va animar als capellans a estar “sempre molt disponibles, les 24 hores del dia,” i els va convidar a “recuperar la il·lusió: que se’ns vegi contents i feliços en el nostre ministeri”.

En la segona jornada hi ha intervingut l’arquebisbe de Saragossa, Manuel Ureña, que ha destacat que “la solució a la mancança de clergat està en procurar i cercar sacerdots, no en considerar com ordinàries solucions que són per a situacions extremes”. L’arquebisbe s’ha referit, per exemple, a les situacions en què una comunitat no pot comptar amb un sacerdot els diumenges: a aquestes les ha recomanat que es reuneixin per pregar però que “no vagin més enllà de les normes establertes”.

En les Jornades també hi ha participat el bisbe de Conca, José María Yanguas, que ha il·lustrat la necessitat que el capellà sigui home de comunió. En la intervenció de Philip Goyret, professor a la Facultat de Teologia de la Universitat de la Santa Creu de Roma, va glossar Joan Pau II alertant del “risc de clericalitzar el laicat i de secularitzar el sacerdoci”. Altres ponències han estat de Pere Montagut, director de l’Institut de Teologia Espiritual de Barcelona; i de Javier Sesé, professor de Teologia Espiritual a la Facultat de Teologia de la Universitat de Navarra.

Les Jornades Castelladaura són una trobada sacerdotal sobre temes d’actualitat promoguda per l’Opus Dei a Catalunya i oberta a tots els capellans. Amb la intervenció de ponents i experts de diverses procedències es vol fomentar la formació permanent i posar en comú experiències pastorals. Alguns temes tractats en les 45 edicions celebrades són l’eradicació de la pobresa, el laïcisme i laïcitat cristiana, el paper de la família, la comunicació o els reptes de la bioètica a l’acció pastoral. L’edició del 2007 és una de les sessions que va tenir més projecció. Dedicades a l’ecumenisme va tenir com a convidat destacat el cardenal Walter Kasper.