Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Tant al principi com al final de la seva vida, Jesús es mostra entre nosaltres no només com aquell que dóna sinó molt particularment com aquell que rep.

Al principi entre bolquers i plors d’infant i al final en l’horror d’una mort violenta, Jesús va nu o quasi nu i es posa literalment a les nostres mans.

La divinitat s’amaga, diem.

La divinitat s’amaga?

Felip des del cel veu el nostre seny que avalua la divinitat segons els propis criteris i mou el cap compassiu perquè a ell també li va passar això de confondre la divinitat amb el seu poder i de pensar-se que Jesús, en la seva nuesa i en la seva vulnerabilitat, no era més que un missatger del Déu més gran:

‘Senyor, mostra’ns el Pare i no ens cal res més’, va demanar Felip a Jesús.

Nosaltres també: mirem el nen a la menjadora com una excepció, com una irregularitat entranyable que es produeix un cop l’any i que ens permet acollir als braços qui en realitat ens sosté i ens protegeix.

Ens relacionem amb aquest infant com si la seva vulnerabilitat fos només aparent o fos només temporal i li demanem el que ell ha vingut a demanar-nos a nosaltres: que hi hagi pau al món, que hi hagi amor.

‘Ell serà la Pau’, canta la litúrgia aquesta Nit.

Jesús és la pau i Jesús ens demana la pau. Ens demana que l’acollim i només hi ha una manera de fer-ho: acollint la pròpia nuesa i la pròpia vulnerabilitat i acollint en elles i gràcies a elles tots els altres pobres i tots els altres vulnerables de la terra. Tots els qui són com jo. Els meus germans.

Què és allò que em fa més por de mi mateixa, de les persones que estimo, del món?

Avui Jesús infant ens convida a adorar-lo amb les mans buides, des de la pobresa, nus, sense protegir-nos, tal qual som i tal qual ens sentim en aquest moment.

‘Felip’, li respon Jesús, ‘Qui m’ha vist a mi ha vist el Pare’.

Teresa Forcades, benedictina.

 

La icona és la imatge que ha utilitzat aquest any la parròquia de la Protecció de la Mare de Déu de l’Església Ortodoxa a Barcelona per felicitat el Nadal.

Amb aquest text tots els qui fem CatalunyaReligió.cat us desitgem Bon Nadal.