Me van a perdonar porque este artículo caducará en 24 horas. Pero estoy asombrado de cómo algunos han convertido la elección del nuevo presidente de la Conferencia Episcopal Española en una campaña política, mediática y digital. No descubriremos ahora que en los procesos de elección de estos cargos siempre hay intereses y poder. Pero en esta ocasión quizás ha llegado a extremos casi cómicos.

La revista online per a preveres EL BON PASTOR va ser fruit directe de l’Any Sacerdotal 2009 i, més concretament, d’una conferència que va donar el Cardenal Clàudio Hummes en la Facultat de Teologia de Catalunya uns quants mesos abans del gener de 2010, data del primer número de la revista. Les paraules del Cardenal Hummes, aleshores Prefecte de la Congregació per al Clergat, amarades d’espiritualitat i saviesa, van estimular-nos a proposar un instrument que contribuís a la unió dels preveres, tant diocesans com religiosos.

Els bisbes de Catalunya han tret un petit comunicat on parlen amb autoritat sobre la realitat del país. Els bisbes han donat un pas important per sortir d’un llarg silenci mantingut en els darrers temps sobre el moment polític de Catalunya. És evident que davant dels dilemes de la societat catalana l’Església catòlica no pot estar en  silenci o amagar-se en la indiferència de la neutralitat.

Hi ha moltes maneres de classificar esglésies.

El establecimiento de comunidades cristianas fuera del territorio de Israel después de la muerte de Jesús fue un proceso muy rápido, posiblemente contribuyó a ello la destrucción de Jerusalén por parte de los romanos en el año 70 dC. Es así que encontramos comunidades importantes consolidadas en ciudades de Asia menor, una de estas fue Éfeso. Allí fue a parar un discípulo de Jesús bien posicionado socialmente y que formaba parte del círculo más íntimo de los seguidores de Jesús. Inició una predicación y una interpretación muy originales de la vida, obra, muerte y resurrección de Jesús.

L’establiment de comunitats cristianes fora del territori d’Israel desprès de la mort de Jesús fou un procés molt ràpid, possiblement hi contribuí la destrucció de Jerusalem per part dels romans l’any 70 dC. És així que trobem comunitats importants consolidades en ciutats de l’Àsia menor, una d’aquestes fou Efes. Allí hi anà a parar un deixeble de Jesús ben posicionat socialment i que formava part del cercle més íntim dels seguidors de Jesús. Inicià una predicació i una interpretació molt originals de la vida, obra, mort i resurrecció de Jesús.

La frase no és meva. És d’un dels marrecs de casa. L’interrogant va caure a mig sopar. Són més freqüents les preguntes sobre tecnologia, el clàssic què costa aquella andròmina electrònica nova? O d’actualitat infantil: amb el coronavirus, vindran els Reis? O de temporada: puc anar amb pantalons curts ara que fa fred? Al capdavall, preguntes que demanen un criteri, per acabar conformant el seu.

Jesús, segons els evangelis, diu que, qui vulgui seguir-lo, ha de prendre la seva pròpia creu. I ho diu en dos moments concrets.

La Teologia és un aspecte necessari i fonamental, si volem aprofundir i contemplar el coneixement de la fe. En la Tradició de les esglésies ortodoxes,  tota la Teologia és mística en la mesura en què es manifesta el misteri diví. Mai no s’ha diferenciat teologia de la mística, entre l’experiència personal dels misteris divins i el dogma afirmat per l’Església.

Audiència General 21 d’octubre 2020

Estimats germans i germanes, bon dia!