La frase no es mía. Es de uno de los chiquillos de casa. El interrogante cayó a media cena. Son frecuentes las preguntas sobre tecnología, el clásico ¿qué cuesta ese trasto electrónico nuevo? O de actualidad infantil: con el coronavirus, ¿vendrán los Reyes Magos? O de temporada: ¿puedo ir con pantalones cortos ahora que hace frío? Después de todo, preguntas que piden un criterio, para terminar conformando el suyo.

Me van a perdonar porque este artículo caducará en 24 horas. Pero estoy asombrado de cómo algunos han convertido la elección del nuevo presidente de la Conferencia Episcopal Española en una campaña política, mediática y digital. No descubriremos ahora que en los procesos de elección de estos cargos siempre hay intereses y poder. Pero en esta ocasión quizás ha llegado a extremos casi cómicos.

La revista online per a preveres EL BON PASTOR va ser fruit directe de l’Any Sacerdotal 2009 i, més concretament, d’una conferència que va donar el Cardenal Clàudio Hummes en la Facultat de Teologia de Catalunya uns quants mesos abans del gener de 2010, data del primer número de la revista. Les paraules del Cardenal Hummes, aleshores Prefecte de la Congregació per al Clergat, amarades d’espiritualitat i saviesa, van estimular-nos a proposar un instrument que contribuís a la unió dels preveres, tant diocesans com religiosos.

Els bisbes de Catalunya han tret un petit comunicat on parlen amb autoritat sobre la realitat del país. Els bisbes han donat un pas important per sortir d’un llarg silenci mantingut en els darrers temps sobre el moment polític de Catalunya. És evident que davant dels dilemes de la societat catalana l’Església catòlica no pot estar en  silenci o amagar-se en la indiferència de la neutralitat.

Hi ha moltes maneres de classificar esglésies.

D’acord, el títol a mode de retaule tripartit s’assembla més a allò de recórrer la Seca, La Meca i les valls d’Andorra que una altra cosa però, a voltes, hi ha pensaments desendreçats que dibuixen traçats a la recerca d’un “tresor intel·lectual” que, de moment, només es deixa entreveure.

Unes quaranta persones de diverses confessions cristianes es van reunir a la basílica de la Sagrada Família en un acte de pregària ecumènica celebrant el 'Temps de la creació', diumenge 3 d'octubre.

"A partir d'aquest dia, a partir d'aquesta hora, a partir d'aquest moment, renovem tots nosaltres el nostre compromís de fer allò que estigui en les nostres mans per la protecció i conservació del preciós do de la creació tan divina i, al mateix temps, tan delicada."

L’abadiat del pare Manel Gasch ha començat amb diversos signes que donen sentit i direcció a la seva responsabilitat al cap davant de la comunitat monàstica de Santa Maria de Montserrat. El primer, evident a les poques hores de la seva elecció, fou posar-se com a creu pectoral d’abat la mateixa que portà l’abat Cassià Maria Just. El següent, el dia triat per la seva benedicció abacial, el 13 d’octubre, es commemora la memòria dels beats monjos màrtirs del monestir de Santa Maria de Montserrat.

Audiència General 13 d’octubre 2021

Estimats germans i germanes, bon dia!

Aquestes van ser les paraules que el papa Pau VI adreçà a l’abat Cassià Mª Just, quan va ser acusat de rebre comunistes al monestir de Montserrat. L’acusació va arribar a Roma pel fet que el desembre de 1970, l’abat Just acollí la tancada d’intel·lectuals en protesta pel consell de guerra celebrat a Burgos.