Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Més enllà de les infrastructures i recursos, més enllà de tota mediació (continguts, tècniques, llibres de text, ordinadors...), l’educació és sempre, en essència, la relació entre dos subjectes actius: educador i educand.

Potser mai com ara es parla tant d’educació i la societat se’ns mostra preocupada. Però preocupar-se no és fer feina! El primer deure educatiu de la societat, de cadascú de nosaltres, és encoratjar els primers protagonistes. Tractar el professorat com a professionals que són, això és confiança i exigència.

Animar els estudiants en la seva tasca. L’escola no ha de ser una experiència penosa, però tampoc és un espai lúdic. Cal atenció, concentració, treball... esforç.

Comença el curs escolar. Que l’escola i els seus protagonistes sentin l’afecte i la confiança de la societat i deixem-los treballar.

El mateix dia de l'inici de curs, encertat com de costum, Gregorio Luri ens proposa 10 punts per ajudar-nos a recuperar la fe perduda en el nostre sistema escolar:

  1. Decretar 10 anys de pau educativa
  2. Concedir la màxima autonomia possible als centres disposats, de veritat, a gestionar-la
  3. Seleccionar rigorosament els docents
  4. Dirigir les inversions educatives de manera selectiva allà on són més eficaces: en la detecció precoç de problemes d'aprenentatge i en la seva immediata recuperació
  5. Ser molt més ambiciosos amb els nostres objectius
  6. Estudiar si existeix o no coherència entre les noves tecnologies i les pràctiques escolars tradicionalment humanitzadores, com la lectura
  7. Ser agosarats combatent el fracàs escolar allà on està enquistat amb noves mesures
  8. Redefinir els moviments de renovació pedagògica
  9. Retornar-li al saber la seva objectivitat i la rellevància perduda
  10. Esborrar immediatament els propòsits merament decoratius dels projectes educatius

I encara, mig de puntetes, afegeix una onzena mesura: estudiar com estimular la vocació docent entre els homes.
 

Amb aquesta entrada Vent de cara s'estrena a CatalunyaReligió.cat. Agraeixo la invitació i saludo amb goig la iniciativa. Per molt anys i molt bon inici de curs als lectors i als promotors!