Respuesta al obispo Argüello, portavoz de la Conferencia Episcopal Española (CEE), a propósito de la declaración «Ante las próximas elecciones» publicadas a la revista Ecclesia el día 4 de abril

Resposta al bisbe Argüello, portaveu de la Conferència Episcopal Española (CEE), a ran de la declaració «Ante las próximas elecciones», publicada a la revista Ecclesia el dia 4 d’abril.

Em refereixo a l’homenatge que se li volia retre a Vic amb la Jornada Presbiteral, el passat 11 d’abril.

Amb això de «la unidad com a bien moral», vostè fa trampa, monsenyor Cañizares. Però com que vull pensar que no n’és conscient i que si fa trampa , és sense voler, matisaré les meves paraules i li diré: en aquesta afirmació que vostè fa, que molts bisbes espanyols fan i que la Conferència Episcopal Espanyola ha fet també, hi ha una trampa i grossa. M’explico.

Una coneguda revista de difusió cultural té publicat un article que duu per títol: "D'on prové la tradició de regalar la mona de Pasqua?" Cada any, aquest article acostuma a treure el nas, al voltant de la festa de Pasqua. L’article parla clarament de «la mona». Però, què voleu que us digui!, jo tinc la impressió que ens amaga l’ou...

En el comentari anterior parlàvem de la confrontació que hi va haver en el Concili Vaticà II (i que encara dura) entre dues maneres d’entendre la moral: la moral tradicional, objectiva i normativa, que té la «natura» (la «llei natural») com a criteri cabdal, i la nova moral personalista que atorga a la persona i a la consciència aquesta supremacia que l’altra escola reconeix a la natura. No són dos capricis contraposats.

El dilluns 13, a la tarda, es presentava el document que reflectia l’estat de la reflexió. En el subtítol s’explicitava «Camí col·legial dels bisbes i implicació de tot el poble de Déu»: no es perd oportunitat per explicitar que «Sínode» vol dir això: «caminar junts», «camí col·legial».

Tant com desconegut, potser no ho és aquest llenguatge. Però ara comencem a escoltar en el terreny concret de la pastoral (d’alt nivell) un llenguatge que abans només podíem escoltar en les altes i inofensives teories o bé en petits tallers pastorals a peu de carrer.

Carta abierta al cardenal Rouco

Carta abierta al cardenal Rouco