Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Les primeres notícies que vaig rebre sobre el terratrèmol d’Haití eren força confuses. Les persones que et volen informar de vegades no són gaire de fiar. L’endemà del terratrèmol em diu una senyora: “ja ho sap que en aquell terratrèmol que hi ha hagut a l’Àfrica han mort molts brasilers?” Li vaig respondre: “Deu voler dir en el tarratrèmol d’Haití?” I em contesta: “Sí, això mateix, en el terratrèmol que hi ha hagut a l’Àfrica”.

De seguida la gent se’n van anar fent ressò, marcats especialment pel grup de soldats brasilers que formaven part de les forces de l’ONU i que hi han perdut la vida, i per la notícia de la mort de la doctora Zilda Arns.

Zilda Arns devia tenir poc més de setanta-cinc anys. Era pediatra i sanitarista, de família d’arrels alemanyes. Un dels seus germans és l’Arquebisbe emèrit de São Paulo, Cardenal Paulo Evaristo Arns. La Doctora Zilda va començar, fa més de vint-i-cinc anys, un senzill i ambiciós projecte per erradicar la mortaldat infantil que ha donat molt bons resultats, tant aquí al Brasil com també a d’altres països del Tercer Món que l’han adoptat.

Amb la col.laboració del seu germà, va aconseguir que la Conferència Episcopal s’interessés pel projecte i el difongués a través de la xarxa de parròquies i comunitats de base. Consisteix a formar grups de voluntaris a cada parròquia o comunitat sobre els punts més bàsics d’higiene i salut infantil. Després, cada voluntari es compromet a visitar regularment un grup de famílies amb mares embarassades o amb infants menors de sis anys: cada mes es pesen i medeixen els nadons i infants i, si es detecta alguna anomalia, de seguida se’ls fa anar cap al metge.

Juntament amb això, es van començar a ensenyar remeis casolans per resoldre problemes que provocaven la mort de moltes criatures, especialment com rehidratar en cas de diarrea. La “Pastoral da Criança” es va anar estenent una mica pertot arreu. I sense pretendre-ho s’ha tornat un bon servei ecumènic, en fer que persones de diverses Esglésies treballin plegades en la defensa i promoció de la vida. Amb els anys, i en comprovar-se els bons resultats, ha rebut el suport d’Unicef i del Ministeri de Salut del Brasil.

No fa pas gaires mesos, la doctora Zilda va deixar la presidència de la “Pastoral da Criança” del Brasil per dedicar-se a escampar aquest servei per d’altres països, especialment de l’Àfrica. Personalment, no havia sabut cap més notícia seva fins que em van dir: “a l’Haití ha mort la fundadora de la ‘Pastoral da Criança’”.

Em sembla significatiu el fet. Ella, que durant tants anys ha lluitat per salvar la vida i donar dignitat als més pobres del nostre país, ha anat a fer el seu darrer servei en el país més pobre de les Amèriques.

No tinc gaire temps per acompanyar els mitjans de comunicació del Brasil; però aquests dies li han dedicat molt espai i molt digne. I sembla que torna a ser candidata al premi Nobel de la Pau. Esperem que aquest interès ajudi a valorar la vida, la salut i la dignitat dels més desafavorits.